Lehet magabiztosan autót vezetni nagyothallás mellett? Persze! Ezekkel a megoldásokkal biztosan!

Forgalomban autót vezetni tipikusan olyan tevékenység, ami közben a hallás nagy szerepet kap. Érthető hát, hogy ha kiderül a nagyothallás  ténye, megrendülhet a biztonságérzetünk, bizonytalanabbá válunk vezetés közben. Ennek azonban nem kell így maradnia, tippjeinkkel újra úgy vezethet, mint a nagyothallás előtti időkben!

Miért szükséges vezetés közben jól hallani?

Számos helyzet van, amikor a hallásunk alapján tájékozódunk forgalomban:

  • dudálás, mentősziréna észlelése;
  • beszélgetés az útitársakkal;
  • baleset zajának felismerése;
  • telefonálás vezetés közben,
  • navigáció iránymutatásainak követése.

Mindezek észlelése már egyáltalán nem könnyű, amikor nagyothallók lettünk.

Ebből fakadóan pedig kínszenvedéssé válhat egy egyszerű bevásárlás, de a kirándulás is, hiszen az állandó félelem, hogy nem veszünk észre valamilyen figyelmeztető jelet, rányomja a bélyegét a hangulatunkra. Szerencsére a hallókészülék technológia már ezekre a helyzetekre is tud megoldást nyújtani, más egyéb praktikák mellett.

Használjunk extra tükröket!

Ne feledjük el, ha egy érzékszervünket csökkentve tudjuk csak használni, akkor a szervezetünk kompenzálni kezd azzal, hogy a többi érzékszervünk élesebben működik. A nagyothallás következményeképpen a látásunk válik sokkal érzékenyebbé, ne féljünk tehát ezt kihasználni vezetés közben sem!

Szereljünk fel extra tükröket az autónkra, hogy nőjön a látóterünk.

Nem csak a forgalmat tudjuk figyelni visszapillantó tükrök számát növelhetjük, hanem olyan helyekre is az autó belső terében, aminek a segítségével jobban tudjuk követni azt, hogy mi történik például hátsó ülésen a gyerekeinkkel. Gondoljuk át, mi jelentene segítséget vezetés közben, mi az, ami elterelheti a figyelmünket, és próbáljunk úgy kialakítani egy rendszert!

Tegyünk figyelmeztető jelzést az autóra!

Nagy biztonságérzetet tud adni, ha láthatóvá tesszük, hogy az autónk vezetője nagyothalló. Így a környezetünk jobban odafigyel ránk a forgalomban, és segít bennünket a biztonságos közlekedésben. Például a mentő sofőrje is látja, hogy előfordulhat, hogy nem húzódunk le, mert nem halljuk meg a sziréna hangját.

Telefonáljunk biztonságosan!

A telefonálás alapvetően nem javasolt vezetés közben, hiszen eltereli a figyelmünket a vezetésről.

Ám még veszélyesebb, ha nehézkesebb számunkra a telefonálás a nagyothallás miatt, hiszen jobban kell koncentrálnunk a telefon hangjára, visszakérdezünk, igyekszünk kitalálni, mit mondott a másik. Erre jelent megoldást, ha Bluetooth kapcsolattal rendelkező hallókészülékünk van, amivel vezeték nélkül tudunk kapcsolódni a telefonunkhoz, ha felvesszük a hívó felet.

Ennek köszönhetően közvetlenül a hallókészülékünkbe érkezik a hívó fél hangja, amit sokkal tisztábban, háttérzaj nélkül hallhatunk.

Így a telefonálás sokkal könnyebbé és zökkenőmentesebbé, a vezetés pedig biztonságosabbá válik.

Kérjünk külön programbeállítást autóvezetés idejére!

A mai modern hallókészülékekbe már sokkal több programot tudunk kérni az audiológusunktól, mint a régi modellekbe. Akár több hangkörnyezetre is kérhetünk egyedi hallókészülék-beállítást, amikre át tudunk váltani, amikor éppen egy olyan hangkörnyezetbe kerülünk.

Zajos környezetben például kérhetünk zajszűrést, koncerten kérhetjük, hogy bizonyos hangok legyenek élesebbek vagy tompábbak. Ha társas helyzetben vagyunk, akkor a hallókészülék emelje ki a beszélgető társaink hangját a többi hang közül. Vezetés közben is kérhetünk ilyen speciális beállításokat.

Például, hogy a mentő hangját erősítse fel a hallókészülék, hogy biztosan meghalljuk, vagy hogy az utastérben lévő beszédhangok legyenek hangosabbak, mint az autó zúgása.

Használjunk adó-vevőt!

Ha utastársunk van, a beszélgetés is extra figyelmet igényelhet tőlünk nagyothallás esetén, hiszen bizonyos mértékben a beszédértésünk is sérül. Erre jelenthet megoldást az adó-vevő, melynek mikrofon részét a beszélgetőtárs ruhájára csíptethetünk, hogy a hangját tisztán, érthetően hallhassuk a hallókészülékünkkel.

Így zavartalanul beszélgethetünk, nem kell némán végig ülni az utat, és a biztonságos vezetésélményt is megtapasztalhatjuk!

Jelentkezzen be hozzánk!

Próbálja ki nálunk a legmodernebb hallókészüléket, a kiegészítő kommunikációs segédeszközeinket és Bluetooth kapcsolattal rendelkező hallókészülékeinket vásárlási kötelezettségektől mentesen! Találja meg azt, amelyikkel a lehető legkönnyebben tud autót vezetés közben is kommunikálni.

Időpontot foglalok!