Az életet érdemes hallani

„A vakság elválasztja az embert a tárgyaktól, a siketség azonban az emberektől szakít el.”
Helen Keller

A hallás az élet elengedhetetlen része, mert összeköti az embereket. A hallás csökkenése miatt az ember eltávolodhat a körülvevő világtól. Ezért teszünk mindig különösen nagy erőfeszítést annak érdekében, hogy ügyfeleinket minél jobban megismerjük. Hogy megismerjük a hétköznapjaikat, a saját világukat és megértsük a hang szerepét az egyén mindennapi életében.
Tesszük ezt azért, hogy ügyfeleink jó kapcsolatot ápolhassanak másokkal – így többet tudjanak kihozni az életből.

6 felnőttből 1 tapasztalja a hallás valamilyen fokú csökkenését

A halláskárosodás a világon a harmadik leggyakoribb egészségügyi probléma a felnőttek körében. Manapság emberek milliói szenvednek a csökkent hallás valamilyen fokozatától.

A halláskárosodás elszigeteltséghez, depresszióhoz, csökkent kognitív funkciókhoz és demenciához vezethet. Ezért fontos a kezelés mielőbbi megkezdése!

6 felnőttből 1 tapasztalja a hallás valamilyen fokú csökkenését

Az agy keményebben dolgozik, mint a fül

Akár kávézóban ül, akár telefonon beszél, akár zenét hallgat, agya számtalan, kevésbé fontos hangot szűr ki, hogy Ön a keresett információra koncentrálhasson.

A normálisan működő hallás képes felismerni az alacsony frekvenciájú hangokat, például a mély basszust, és a magas frekvenciájú hangokat, például a madárcsicsergést. A hallórendszer képes feldolgozni a nagyon halk hangokat is, mint például egy szúnyog zümmögését, és a nagyon erős hangokat, például egy repülőgép motorjának beindulását. Az agy segít tisztázni, honnan jön a hang, és érzékelteti a szoba méretét is, amelyben éppen áll.

1. Külső fül

A külső fül részei a fülkagyló, a külső hallójárat és a dobhártya.
A külső fül szerepe, hogy összegyűjtse a hangot és elvezesse a dobhártyáig.

2. Középfül

A dobhártya és az ovális ablak közötti részt jelenti. Itt találhatók a hallócsontocskák, a kalapács, üllő és kengyel is.
Szerepe a hangerősítés – a dobhártyát megrezegteti a beérkező hang, és ez a három hallócsontocskát is mozgásba hozza. Így jut el a hang a belső fülig.

3. Belső fül

A belsőfül – latinul cochlea – alakja egy csigaházhoz hasonlít és akkora, mint egy cseresznyemag. Ebben a szervben található rendkívül érzékeny szőrsejtek elektromos impulzusokká alakítják a hangot, s az így jut el az agytörzsben található hallóközpontba.

4. Az agy

Amikor beérkeznek az elektromos impulzusok, az agy feldolgozza az információt és kiválasztja, melyik hangoknak van jelentősége az adott helyzetben, majd ez alapján cselekszik.

A hallás egyedi élmény

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy nincs két ember, aki pontosan ugyanolyannak hallja a hangokat. Azonos vizsgálati eredményekkel rendelkező emberek teljesen másképp érzékelhetik ugyanazt a hangkörnyezetet. Ezek nem csupán szubjektív különbségek, arról tanúskodnak, hogy a hallás mennyire egyedi élmény.
Tehát a legjobb hallásélmény az, amely megfelel a személyes hallási igényeknek.

A hallás az egészség és az életminőség alapja

A hallás romlásának előrehaladtával az emberek egyre frusztráltabbá és magányosabbá válnak. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kezeletlen halláscsökkenés összefügg a demencia kockázatának növekedésével.(1) Bár a hallásjavító eszközök nem gyógyítják a demenciát vagy a hallásvesztést, hosszú távon azonban hozzájárulnak az agy egészségének megőrzéséhez.

Hallókészüléket viselve a társas tevékenységekben való részvételt és kommunikációt könnyebbnek találja majd. Mindez serkenti az agyműködést és csökkenti a kezeletlen hallásveszteség miatt felgyorsult szellemi hanyatlás kockázatát.(2)

Az aktív szellemi és társasági élet fenntartásában a hallásgondozás szerepe kulcsfontosságú.

Audika halláscentrumainkban audiológusaink személyre szabott gondozással biztosítják, hogy Ön a legmegfelelőbb kezelést és igazi odafigyelést kapjon!

(1) Forrás: Lin és tsai. (2011). A demencia fokoztott kockázata, a normál halláshoz viszonyítva: 1,89 enyhe, 3,00 közepes és 4,94 súlyos hallásvesztés esetén.
(2) Amieva és tsai. (2015). Önértékelések alapján készült tanulmány a halláscsökkenésről, hallókészülékekről és a kognitív képességek időskori hanyatlásáról: egy 25 éves tanulmány. Az Amerikai Geriátriai Társaság folyóirata. 63. kötet, 10. kiadás; 2099-2104.

Fontos a halláscsökkenés kezelése

Minél hamarabb cselekszik, annál hamarabb szűnnek meg a halláskárosodás negatív következményei, és annál hamarabb nyeri vissza élesebb hallását, önbizalmát és kontrollját. Vizsgáltassa meg hallását mielőbb!

Kezeletlen halláscsökkenéssel élve

Kezeletlen halláskárosodással élni többet jelent, mint azt, hogy csupán a hallás képességét veszíti el. Számos helyzetben fennáll annak a veszélye, hogy ez negatív hatással lesz az egész életére:

A rosszabb hallás a mentális képességek hanyatlásával járhat. Ennek oka, hogy csökken az agyba érkező ingerek mennyisége, ami ronthatja a hangfeldolgozás és a beszédfelismerés képességét.
Még enyhe halláscsökkenés is megduplázhatja a demencia kialakulásának kockázatát. Minél súlyosabb az eset, annál nagyobb a kognitív hanyatlás kockázata.
A közepes halláscsökkenés esetén háromszor valószínűbb a demencia kialakulása, míg súlyos halláscsökkenés esetén már ötszörös kockázattal kell számolni!*

** Amieva és tsai. (2015). Önértékelések alapján készült tanulmány a halláscsökkenésről, hallókészülékekről és a kognitív képességek időskori hanyatlásáról: egy 25 éves tanulmány. Az Amerikai Geriátriai Társaság folyóirata. 63. kötet, 10. kiadás; 2099-2104.
A halláscsökkenéssel élők nehezebben emlékeznek az elhangzottakra, nehezebben értik meg és idézik fel a beszédet.
Ennek az oka, hogy a halláshoz nekik többlet kognitív erőforrásra van szükségük, és az agyuk a hallásra fordított erőforrásokat a memória és a megértés területeiről vonja el.

Ahogy hallása romlik, egyre nagyobb kihívást jelent a mindennapi beszélgetések követése. Előfordulhat, hogy meg kell kérnie az embereket, hogy gyakran ismételjék magukat, vagy közelebb kell ülnie hozzájuk, hogy szájról tudjon olvasni és jobban láthassa az arckifejezésüket, hogy megértse a beszélgetéseket.
Lehet, hogy sokszor már csak bólogat, és úgy tesz, mintha értené, amit mondanak. A viccek azonban nem olyan humorosak, ha nem hallja a csattanót.
Szenzoneurális halláscsökkenés

Lehet, hogy nehezebben tudja tartani a kapcsolatot a barátaival, ha nehézségei vannak a hallással. A probléma különösen feltűnő lehet bizonyos helyszíneken, például nagy összejöveteleken vagy vacsorákon.
Ennek eredményeként előfordulhat, hogy visszavonul egyes társasági eseményektől vagy elutasítja a meghívásokat. A kutatások azt mutatják, hogy a kezeletlen halláscsökkenéssel élő idősek 20-24%-kal kisebb valószínűséggel vesznek részt társadalmi tevékenységekben.
A halláscsökkenés kezelése
Ahogy romlik a hallása, egyre nehezebben tudja megfejteni azt, hogy mi történik Ön körül, egyre nehezebben azonosítja be a hangok forrását és jelentését.
Ez bizonytalanabbá teheti Önt.
Élet halláscsökkenéssel
Könnyebben elfárad, mert hallásproblémákkal a kommunikáció nagyon kimerítő lehet. Ennek az az oka, hogy nagyobb kognitív erőfeszítést kell tennie a megértésbe.
Ez különösen megterhelő lehet társasági összejöveteleken, éttermekben vagy tömegben, ahol még jobban kell koncentrálnia, hogy megértse, mit mondanak mások.
Hallás és egészség
Források:
Deal JA, Betz J, Yaffe K, et al, for the Health ABC Study Group. Hearing impairment and incident dementia and cognitive decline in older adults: the Health ABC Study J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2016; offentliggjort online 12. april. DOI:10.1093/gerona/glw069. 66
Lin FR, Metter EJ, O’Brien RJ, Resnick SM, Zonderman AB, Ferrucci L. Hearing loss and incident dementia. Arch Neurol 2011; 68: 214–20. 67
Gallacher J, Ilubaera V, Ben-Shlomo Y, et al. Auditory threshold, phonologic demand, and incident dementia. Neurology 2012; 79: 1583–90.
Pichora-Fuller MK. (2008a) citeret i Convention News, „Celebrating 20 Years, AAA is Hear to Stay” fra: Advance for Speech-Language Pathologists and Audiologists. Af Jason Mosheim, speech-languagepathology-audiology.advance.web.com/editorial.
The National Council on Aging, The Consequences of Untreated Hearing Loss in Older Persons, Maj 1999. https://www.ncoa.org/wp-content/uploads/NCOA-Study-1999.pdf
Beck DL, Clark, JL. Audition matters more as cognition declines and cognition matters more as audition declines. Audiol-ogy Today. 2009;(3):48-59.
Jung D, Bhattacharyya N. Association of hearing loss with decreased employment and income among adults in the Unit-ed States. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2012;121(12):771–775. [PubMed]
Yuan, J., Sun, Y., Sang, S., Pham, J. H., and Kong, W. J. (2018). The risk of cognitive impairment associated with hearing function in older adults: a pooled analysis of data from eleven studies. Sci. Rep. 8:2137. doi: 10.1038/s41598-018-20496-w
Bess, F. H., & Hornsby, B. W. (2014). Commentary: listening can be exhausting–fatigue in children and adults with hearing loss. Ear and hearing, 35(6), 592–599. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603232/
Packer, Lisa. „Research shows severity of tinnitus is related to emotional processing.” Healthy Hearing. Tilgået 16. april 2019