Miért szükséges a hallásvizsgálat?

Hallásunk egészsége ugyanolyan fontos, mint bármely más érzékszervünké vagy testrészünké. Ne hagyja, hogy halláscsökkenése az életminőségét is rontsa, rendszeresen végeztessen ingyenes hallásvizsgálatot valamely halláscentrumunkban!

Ingyenes hallásvizsgálat

Az ingyenes hallásvizsgálat teljesen fájdalommentes és minden halláscentrumunkban elérhető. Oldalunkat átböngészve megtudhatja, mikor érdemes bejelentkezni a hallásvizsgálatra, kinek érdemes megvizsgáltatni a hallását és azt is, hogy mi történik a hallásvizsgálat során.

6 jel, amely arra utal, hogy ideje a hallásvizsgálat elvégzésének

A halláskárosodás jelei lehet, hogy lassan alakulnak ki és nehezen észrevehetők, de lehetnek hirtelenek és nyilvánvalóak is. Ha tisztában van a halláscsökkenés jeleivel, többüket könnyen be tudja azonosítani és gyorsan fel tudja ismerni. Ezek a jelek azt jelzik, hogy hallásvizsgálatra van szükség a hallás ellenőrzéséhez és a további hallásromlás megelőzéséhez vagy lassításához, illetve a meglévő halláscsökkenés javításához.

Beszélgetések követése

Fárasztó követni, amikor több ember beszél egyszerre vagy nagy a háttérzaj.

Nehézkes telefonálás

Telefonáláskor gyakran nem érti, mit mond a másik a vonal másik végén.

Motyogó emberek

Sokszor hallja, hogy beszél a másik, de mintha mindig, mindenki motyogna.

Honnan szól a hang?

Kihívást jelent pontosan meghatározni, honnan érkeznek az egyes hangok.

Az őrjítő fülzúgás

Csengő, sistergő, morajló, kattogó – állandó, zavaró hang a fülben.

Rosszul érthető TV

Gyakran panaszkodnak a családtagok, hogy üvöltve szól a televízió és a rádió.

Hány éves kortól érdemes hallásvizsgálatot végeztetni?

Bár az idősebbek körében gyakoribb az előfordulása, de a hallásprobléma minden korosztályt érint. Valójában, napjaink környezeti hatásainak és a zenehallgatási szokásoknak köszönhetően a 12-35 évesek közel 50%-át fenyegeti a halláskárosodás kockázata.

Nincs korhatár a hallásvizsgálat elvégzéséhez. A legfontosabb, hogy vigyázzon hallására, mert ha elkezd romlani, az visszafordíthatatlan lesz. Rendszeresen vegyen részt hallásvizsgálaton!

3 érv a hallásvizsgálatra az Audikánál

 • 1

  Modern hallásgondozó szakemberek
  Szakképzett audiológus kollégáink orvosi háttértámogatással mindig a hallásállapotának legmegfelelőbb készüléket kínálják.

 • 2

  Kiváló hallókészülékek 
  A hallókészülékek széles választékát kínáljuk, olyanokat, amelyek a legújabb audiológiai kutatások eredményeit ötvözik.

 • 3

  Utógondozás 
  Audika vásárlóként Ön mindig ingyenes hallókészülék beállítási, tisztítási, utánkövetési és tanácsadási ellátásokra jogosult.

Hallásvizsgálat előtt, alatt és után

Hallásvizsgálat előtt

Mielőtt hallásvizsgálatra indulna, készüljön fel, hogy a lehető legpontosabb eredménnyel szolgálhassunk mi is:

 1. Készítsen listát a tüneteiről, és hogy milyen helyzetekben tapasztal hallási nehézségeket.
 2. Írja fel a kérdéseket, melyet fel szeretne tenni a hallásgondozójának.
 3. Gondolja át a kórelőzményeket és kezeléseket, amelyekben részt vett, írjon listát az esetleges műtétekről.
 4. Gondolja át, melyik családtagját vagy barátját tudja elhívni magával.
 5. Ha érdekli, áttekintheti hallókészülék-kínálatunkat is.
 6. Érdeklődjön utána a magán egészségpénztáránál és orvosánál, milyen kedvezményekre jogosult.
 7. Végül ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, ha bármi közbejönne; kollégánk segít új időpontot foglalni.

Hallásvizsgálat során

A hallásvizsgálat egy állapotfelméréssel kezdődik, ami során audiológus kollégánk feltérképezi a hallásveszteséget, előzetes képet kapva a probléma mértékéről, majd bele fog nézni a fülébe is.

Ezt követi a küszöb audiometria egy gondosan hangszigetelt vizsgálókabinban, majd a beszédhallásküszöb-audiometria és a beszédérthetőség vizsgálat.

A csontvezetéses hallásküszöb-vizsgálat során egy speciális, rezgéseket kibocsájtó eszközt tartanak a fül mögötti területhez. Az objektív műszeres hallásdiagnosztikai eszközökkel végzett vizsgálat a középfül és a belső fül állapotáról ad képet.

A hallásvizsgálat eredményeit az audiológus egy úgynevezett audiogramon értékeli ki.

Ha Önnél halláscsökkenés áll fenn, a közösen kiválasztott és beállított hallókészüléket 15 napig térítésmentesen használhatja mindennapjai során, hogy megtapasztalhassa a készülék által nyújtott előnyöket. Gyakorlati és elméleti segítséget nyújtunk a hallókészülék működésének, használatának, tisztításának és karbantartásának elsajátításában.

Gyakran ismételt kérdések a hallásvizsgálatról 

Hallásvizsgálatot nem csak érdemes, de kell is végeztetni, méghozzá rendszeresen! Hallásunk, ugyanúgy, ahogy testünk egyéb részei, öregszik, a kor előrehaladtával kopik. Egyes hangok eltűnhetnek a hétköznapjainkból, és – mivel agyunk ehhez hozzászokik – nem is tűnik fel azonnal a probléma. A kezeletlen halláscsökkenés azonban egészségügyi kockázatokkal járhat – megnőhet az elmagányosodás, a depresszió vagy éppen a demencia kockázata.

Hallásvizsgálatot engedéllyel rendelkező hallásgondozó szakember végez, és a következő lépésekből áll:

 1. Elbeszélgetnek a hallásproblémájáról, a kórtörténetről és az életmódbeli tényezőkről.
 2. A fül és hallójárat vizsgálata: a hallásgondozó szakember belenéz a fülébe, hogy megállapítsa, van-e valamilyen fizikai magyarázata a halláscsökkenésnek.
 3. Átfogó hallásvizsgálat: ez a szakasz egy sor hallástesztet tartalmaz, például hangokat kell meghallania, beszédet megérteni és szavakat elismételni.

Hallásvizsgálat előtt
Mielőtt hallásvizsgálatra indulna, készüljön fel, hogy a lehető legpontosabb eredménnyel szolgálhassunk mi is…
Bővebben

A hallásvizsgálat az Audika Halláscentrumokban teljesen ingyenes, és nincs vásárlási kötelezettség.
A hallásvizsgálat az Audika Halláscentrumokban teljesen ingyenes, és nincs vásárlási kötelezettség.
Halláscentrum-kereső oldalunkon gyorsan és egyszerűen megtalálhatja az Önhöz legközelebbi halláscentrumunkat!
Igen. Az Audika Halláscentrumokban audiológusaink a legújabb audiológiai technológiák és berendezések segítségével biztosítják a vizsgálat pontosságát. Az Audika Halláscentrumok minden audiológiai eszközét és csendeskabinját évente kalibrálják az ipari szabványok szerint, és betartják a szakmai irányelveket a pontos és érvényes tesztek elvégzése érdekében. A hallásgondozó szakemberek nemzeti engedéllyel rendelkeznek és magasan képzettek.
Bár nincs objektív teszt a fülzúgás kimutatására, a hallásgondozó szakember el tudja végezni a vizsgálatokat a konzultáció során, hogy megállapítsa, van-e fülzúgása az ügyfélnek. Tinnitometriának hívják ezt a fajta vizsgálatot. Ha az audiológus a tinnitometria során fülzúgást észlel, fel tudja mérni a fülzúgás természetét és súlyosságát.
A legtöbb esetben évente egyszer. Ha a beteget hallókészülékkel látták el, és stabil a hallása, akkor azt tanácsolják neki, hogy évente egyszer menjen el konzultációra rendszeres kivizsgálás céljából, és végezze el a hallókészüléken a szükséges beállításokat. Egyes esetekben, ha a beteg halláskárosodásának formája gyakoribb megfigyelést igényel, a hallásgondozó szakember javasolhatja a hallásváltozások rendszeres ellenőrzését (pl. Méniére-kór esetén).
Javasoljuk, hogy hallásszakértő (audiológus vagy fül-orr-gégész szakorvos) magyarázza el az elvégzett vizsgálatsorozat alapján kapott összes eredményt. A legtöbb audiogram grafikonon ábrázolt görbével jeleníti meg a hallásvizsgálat eredményeit. Az eredményeket egy olyan koordináta-rendszerben vezetjük fel, amelynek egyik tengelyén a vizsgálat során használt frekvenciák, a másikon pedig a dB-ben kifejezett hangerő található. Minden egyes frekvenciánál megjelöljük azt a hangerőt, amin a páciens először meghallotta az adott hangot. Ez kirajzol egy görbét, – egy küszöböt – amelynél halkabb hangokat a páciens már nem hall, és aminek segítségével pontos képet kaphatunk a halláscsökkenés mértékéről.

Érdekel az ingyenes hallásvizsgálat

Küldjön üzenetet és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Adja meg irányítószámát, hogy az Önhöz legközelebbi Audika Halláscentrumot ajánlhassuk!
Adatvédelem
Marketing