Szinetár Miklós, a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, televíziós- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese, a Halhatatlanok Társulata kuratóriumának elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja beszélgetett velünk a hangok és a hallás témájáról.

A hangok az életem!

Körülbelül tíz-tizenkét éve kezdett el romlani a hallásom, amit úgy vettem észre, hogy egyes embereket, főleg azokat, akik levegősen beszéltek, egyszerűen alig értettem. Levegősen akkor beszél valaki, amikor a hangja nem zöng meg a mellben, az orrban meg a fejüregben, hanem csak a levegőn át jön a hang. Az ilyen beszéd egyébként főleg hölgyeknél fordul elő.

Persze, ez nem igazán hozott zavarba, mert én egyszerűen visszakérdeztem. Ha valaki rosszul beszél, akkor én bizony egy életen át visszakérdezek. Akkor is így tettem, amikor rossz volt a hallásom, és most is, hogy jól hallok.

Akadtak kellemetlenségek

Azért a rossz hallással akadtak meglehetősen kellemetlen élethelyzetek. Az egyik ilyen probléma volt, hogy a moziban és a televízióban egyre rosszabbul értettem a történéseket. Úgy mondhatnám, hogy a gépekből szóló, nem természetes hangok megértése gondot okozott.

A másik, sokkal zavaróbb problémát a halláscsökkenésem a munkám során, az Operában jelentette. Az éneklést tökéletesen hallottam, de ha a művészek valamilyen prózában, a beszédhangjukon leszóltak nekem, azt abszolúte nem értettem. Olyan nagyon nem, hogy az asszisztensem tolmácsolt. Ez meglehetősen kellemetlen volt.

Szinetár Miklós rendező

Pedig a hangok mindig is életem számottevő részét jelentették. Éppen ezért volt olyan elkeserítő, amikor például egy idő után a színházban alig tudtam élvezni az előadásokat. Most viszont rengeteget jelent nekem, hogy újra jól hallok, és a fülhallgatóm segítségével már egyszerűen megértem a gépi hangokat is, így a jól szinkronizált filmekben is újra gyönyöröm tudom lelni.

Szinetár Miklós audiológusával

Segít a hallókészülék

A hallókészülékben egyébként nem az a nagy plusz, hogy mindent hangosabban hall az ember, hanem az, hogy plasztikusabb a hang. Tehát rögtön tisztább, érthetőbb lesz a beszéd. Nagyon szeretem használni a mai, modern hallókészülékekben dolgozó okos technológiákat. Igazán hasznos, hogy a telefonom hangját a hallókészülékben hallom, teljesen úgy, mintha kihangosítva követném a beszélgetést. Vagy azt, hogy most már egyszerűen ráteszem az ujjamat a fülemnél a készülékre és az bekapcsol. Szóval, ezeket az apró funkciókat én nagyon szeretem és nagyon fontosnak tartom.

Az ilyen újdonságokról audiológusommal, Viktóriával szoktam beszélni. Ő mindig valóban nagyon alapos, részletes és kielégítő tájékoztatást nyújt. Rendkívül sokat számít, hogy ki az audiológusom, mert ő jelenti számomra a biztonságot. Szinte olyan, mint egy terapeuta, akinek amellett, hogy a kisujjában van a szakmai tudás, kicsit pedagógus is. Fontos, hogy partnerként kezeljen, ne essen bele abba a hibába, hogy elkezdje nénizni meg bácsizni a pácienseket. Viktória egyenrangú partnerként kezel, rendszeresen ellenőrzi a készülékemet, tanácsokkal lát el, felvilágosít, például segít abban, hogy milyen körülmények között melyik program a leginkább megfelelő, mikor használjam a „beszéd a zajban”-programot vagy mire kapcsoljak, amikor színházban akarom az előadást élvezni. Vagy figyelmeztet, ha új alkalmazás jön ki a készülékhez, esetleg valami új funkció – szerencsére nekünk Viktóriával jó a kapcsolatunk és én megbízom benne. 

Úgy látom, most már a halláscsökkenés témaköre egyre nagyobb figyelmet kap és az emberek is elkezdik ezt a kérdést az élet természetes velejárójaként kezelni. Az interneten nagyon sok információ megtalálható erről, rengeteg a hirdetés és – bár még nem tartunk ott – de lassan ez is olyan, mint a szemüveg: ha rosszul látunk, szemüveget írtatunk fel, ha rosszul hallunk, akkor megnézzük, hogy milyen hallókészülék segíthet.

A Szinetár Miklós által is használt Oticon hallókészülékekről bővebben az oticon.hu weboldalon tud tájékozódni.

Még több ügyfelünk véleményéért látogassa meg kampányunk weboldalát!