A hallókészülék ára

Nem meglepő, hogy azokat, akik először szembesülnek a hallókészülék viselésének szükségességével, legtöbbször leginkább a hallókészülék ára és a döntés egyéb anyagi vonzatai érdeklik.

Tény, hogy erre a leggyakrabban felmerülő kérdésekre nem is olyan egyszerű megtalálni a választ. Kollégáink segítségével összegyűjtöttük hát a leggyakoribb, legtöbb ügyfelünket foglalkoztató kérdéseket, és az alábbiakban igyekszünk rájuk röviden és érthetően választ is adni.

Mennyibe kerül a hallókészülék?

A hallásunk olyan egyedi, akárcsak az ujjlenyomatunk. Ezért hallássegítő megoldásainknak is olyan egyedieknek kell lenniük, mint az emberek, akikkel találkozunk.

A hallókészülék ára számos tényezőtől függ: a típustól és modelltől, melyeket a halláscsökkenés mértéke határoz meg, illetve természetesen az ügyféligényeinek megfelelő tudásszinttől is. Így ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mennyibe fog kerülni az Önnek megfelelő hallókészülék, el kell végeznünk a hallásvizsgálatot a kiegészítő diagnosztikai tesztekkel együtt, és fel kell mérnünk az Ön igényeit (milyen a hallásállapota, milyen környezetben fogja használni a készüléket, milyen a kézügyessége, esztétikai igénye, stb.).

Van támogatás a hallókészülékekre?

A hallókészülékek gyógyászati segédeszközök, amelyekre 6 évente igényelhető TB-támogatás. Ehhez egy fül-orr-gégész, audiológus szakorvosnak kell Önt megvizsgálnia, és ha olyan értékű a hallásvesztés mértéke, amely igazolja a hallókészülék szükségességét, akkor – akárcsak a gyógyszerek esetében – a szakorvos vényre felírja a készüléket.

Minden, a társadalombiztosítás által finanszírozott eszköz, így a hallókészülék ára is szerepel a hivatalos Gyógyászati Segédeszköz listán. Az ott szereplő áraktól sem plusz, sem negatív irányba sem lehet eltérni. Ezt a lista az interneten szabadon hozzáférhető vagy az Audika Halláscentrumokban az audiológus kolléga ismerteti Önnel. Interneten a NEAK honlapján, a 21-es kódszámú termékek között megtalálható minden termék ára.

Az Egészségbiztosítás fedezi a hallókészülék teljes árát?

A rövid válasz az, hogy többnyire nem. Azonban minden, TAJ-számmal rendelkező magyar állampolgár igénybe vehet a készülékre állami támogatást. Ilyenkor a hallókészülék ára részben támogatott lehet.

Ha magánrendelésen állapítják meg a hallásromlást (fül-orr-gégész és audiológus szakorvosnak kell megállapítania a halláscsökkenésünk mértékét), akkor is rendelhet az orvos gyógyászati segédeszközt, ha az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján erre jogosult.

A támogatást azok vehetik igénybe hallókészülék vásárlásakor, akiknek az adott oldalon a beszédfrekvenciák átlagát (500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz ) nézve halláscsökkenése meghaladja a 20 dB-t. (14/2007. (III. 14.) EüM rendelet, 10. melléklet)

Kinek fizeti ki a TB a hallókészülék teljes árát?

Amennyiben valaki rendelkezik Közgyógyellátási Igazolvánnyal, a hallókészüléket és annak szervizét is 100%-ban finanszírozza a társadalombiztosítás.

Kizárólag 9 és 18 év közötti betegek számára, vagy legfeljebb középiskolai tanulmányaik befejezéséig a 18 év feletti betegek számára elérhető a 98%-os támogatás, a TB által meghatározott szűkebb készülék körre (emelt támogatás).

Kizárólag 9 év alatti betegek számára elérhető a szintén 98%-os támogatás, a TB által meghatározott másik szűk készülék körre (kiemelt támogatás).

Mindenki más, aki az alapfeltételeknek megfelel, maximum 70%-os támogatásban részesülhet.

Miért eltérő a támogatás mértéke?

A támogatás mértékét jogszabály (14/2007. (III. 14.)EüM rendelet) határozza meg. A támogatás mértéke függ a hallókészülék technológiai besorolásától (ISO csoport) és készülék teljes árától. Minden, a társadalombiztosító által támogatott hallókészülék ára kötött, ez azt jelenti, hogy egy támogatott készüléktípus ára mindenhol ugyanannyi lesz, bárhol is vásárolja meg.

Több készülék közül választhatok?

Bizonyos korlátokat figyelembe véve igen. A vizsgálat során készült hallásgörbe alapján a megfelelő teljesítményű készülékek közül a beteg egyéni élethelyzete, igényei és anyagi lehetőségei figyelembevételével az audiológus választja ki azokat a készülékeket, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a lehető legtöbb elvárásnak megfeleljenek. Természetesen a méret és az ár szempontjából a vásárlónak is van beleszólása a választásba. A törvény 15 napos kötelező próbahordási időt ír elő, ha úgy érezzük, a készülék nem megfelelő, akkor 15 napon belül visszavihetjük és másikat választhatunk.

Milyen időközönként kaphatok támogatást új készülék vásárlására?

A hallókészülékek gyógyászati segédeszközök, melyekre 6 évente vehető igénybe TB támogatás.

Van még kérdésem!

Természetesen előfordulhat, hogy a fentieken túl maradtak olyan kérdések, amikre választ szeretne kapni. Halláscentrumainkban örömmel válaszolunk minden hallásával, a hallásvizsgálatokkal, a hallókészülékekkel vagy a hallókészülék vásárlást követő utógondozással kapcsolatos kérdésére!