A halláskárosodás típusai

A hallás romlását minden esetben a hanghullámok áramlását akadályozó valamilyen változás okozza. Az egyes típusok különböző tünetekkel, hatásokkal jelentkeznek, ezért a kezelésük módja is változó és egyénre szabott.

Melyek a halláskárosodás típusai?

A halláskárosodás fő típusait aszerint különböztetjük meg, hogy a fül mely részében van elváltozás:

  • Idegi vagy szenzorineurális halláskárosodást a belsőfülben levő érzékelősejtek, az úgynevezett szőrsejtek vagy pedig az idegek elhalása vagy károsodása okozza. Ez megakadályozza, hogy a sérült terület megfelelően továbbítsa a hangot az agyba.
  • A vezetéses vagy konduktív  halláskárosodást a külső/középfül károsodása okozza, és általában jól kezelhető.
  • Vegyes halláskárosodás.  Egyes esetekben mind a szenzorineurális, mind a vezetéses hallásvesztés jelen van: ezt az állapotot kevert hallásvesztésnek nevezik. 

A szenzorineurális (idegi) halláskárosodás típus

A hallásproblémák leggyakrabban erre a típusú hallásvesztésre vezethetők vissza.
Sajnos a hallásvesztés ezen típusa maradandó, egyelőre még visszafordíthatatlan károsodás, amely akkor fordul elő, ha a belső fül apró szőrszerű sejtjei, az úgynevezett hallószőrök vagy maga a hallóideg károsodik.

Ez az állapot ugyanis megakadályozza vagy gyengíti azt a képességünket, hogy a hanghullámok által tartalmazott információ elektromos impulzusokká átalakulva eljuthasson az agyba.

A szenzorineurális halláskárosodás jellemző okai az öregedés (vagyis a korral összefüggő hallásvesztés), illetve a hangos zajoknak, zajos környezetnek tartósan kitett életvitel.
Kevésbé gyakori okok:

 • szívbetegségek és a cukorbetegség;
 • fertőzések (pl. mumpsz);
 • Meniere-kór;
 • gyógyszerek mellékhatása;
 • akusztikus neurinoma vagy más daganatos elváltozás a belső fülben;
 • agyrázkódások és traumás agysérülések, amelyek károsítják a belső fület vagy a hallóideget,
 • autoimmun betegség.
A szenzorineurális halláskárosodás az érzékelt hangok erejét és tisztaságát egyaránt befolyásolják. Sok embernél a halláscsökkenés a magas hangfrekvenciák feldolgozására van hatással, ami a következő tüneteket eredményezheti:

 • mások beszéde elmosódottnak vagy motyogónak tűnhet;
 • nehezebbé válhat a beszélgetés követése, amikor két vagy több ember beszél egyszerre;
 • folyamatos csengés vagy zümmögés tapasztalható a fülben;
 • problémák jelentkezhetnek a beszéd megértésben zajos környezetben (pl. vasútállomásokon, zsúfolt étteremben, építkezéseken, kongresszusi központokban, sportcsarnokokban stb.);
 • jelentősen nehezebbé válhat meghallani a női vagy gyermekhangokat és más magas hangokat;
 • bizonyos beszédhangok felismerése is nehezebbé válhat beszélgetés közben (pl. „s” vagy „sz” hang);
 • a zajok túl hangosnak, vagy a hasznos hangok éppen halknak tűnhetnek,
 • egyensúlyi problémák léphetnek fel, akár szédüléssel is együtt jelentkezve.
Napjainkban sajnos még nincs orvosi vagy sebészeti módszer a belső fül vagy a hallóideg apró szőrszerű sejtjeinek javítására, ha azok egyszer sérülnek. A szenzorineurális hallásvesztés azonban – a károsodás súlyosságától és az érintett személy élethelyzetétől függően –  hallókészülékkel  vagy cochleáris implantátummal kezelhető. Ezzel kapcsolatos információt, segítséget és támogatást kaphat tapasztalt szakembereinktől az ország számos pontján.

A konduktív vagy vezetéses halláskárosodás típus

Kevésbé elterjedt halláskárosodás típus a vezetéses hallásvesztés, amely akkor fordul elő, ha a külső- vagy a középfülnek olyan elzáródása vagy sérülése van, amely megakadályozza, hogy a hang a belsőfülbe jusson.

A vezetéses halláskárosodás annak kialakulási okától függően lehet átmeneti vagy tartós is, a hallásláncban elfoglalt helyzete szerint pedig lehet a külső vagy a középfül érintett a problémában.

Mivel ebben az estben az érzékeny belső fül és a hallóideg sértetlen, a vezetéses halláskárosodásban szenvedőknek elsősorban a hangok általános hangereje okoz nehézséget, nem az érzékelt hangok tisztasága. Az ilyen veszteséggel küzdő emberek gyakran azt tapasztalják, hogy hallásképességük javításához már az is elegendő, ha csak a rádió vagy a televízió hangerejét megemelik. A következő tünetek szintén a vezetőképes halláskárosodás jelei:

 • az érintett személy az egyik füllel jobban hall, mint a másikkal;
 • fájdalmat érez az egyik vagy mindkét fülben;
 • nyomásérzést tapasztal az egyik vagy mindkét fülében;
 • nehézzé válik számára a telefonálás;
 • kellemetlen szagot lehet érezni a hallójáratából,
 • az az érzése, hogy a saját hangja hangosabb, mint beszélgető partneréé.
Léteznek olyan orvosi vagy sebészeti kezelések, amelyek segítségével javítható a vezetéses halláskárosodásban szenvedők hallása. A fülzsír túlzott termelése és felhalmozódása, idegen tárgyak, szokásostól eltérően kifejlődött fülforma vagy fülfertőzések által okozott halláskárosodás orvosi kezelésekkel, fülzsír kivonásával, antibiotikumokkal vagy műtéti eljárásokkal korrigálhatók.
Az egyéb rendellenességek, mint a hallójárat szűkülete, exostosis (csontkinövés), otosclerosis (csontátépülés a belsőfülben) és ossicularis (hallócsont) lánc-megszakadás okozta vezetéses halláskárosodások orvosilag nehezebben kezelhetők, és tartós halláskárosodásnak tekinthetők. Ezeket a hangvezetőképesség-veszteségeket hallókészülékekkel vagy csonthoz rögzített beültethető eszközökkel lehet kezelni.

A vegyes halláskárosodás típus

A vegyes halláskárosodás típus a szenzorineurális és a konduktív halláskárosodás bármely kombinációja.

Általában akkor fordul elő, ha a fül valamilyen traumát szenved el. Fokozatosan is kialakulhat, amikor az egyik típusú hallásvesztést egy másik típusú hallásvesztés egészíti ki.
Például egy hosszan tartó vezetőképes halláskárosodásban szenvedő személy az életkor előrehaladtával életkorral összefüggő hallásromlást is tapasztalhat.

Fordított esetben például az időskori halláskárosodásban szenvedő átmenetileg vegyes hallásvesztést is tapasztalhat, például a fülében felhalmozódott fülzsír miatt.

A vegyes hallásvesztés tünetei a fent felsorolt, a másik két típusú hallásvesztésnél tapasztalható tünetek valamilyen arányú kombinációjaként jelentkeznek.
A vegyes hallásvesztés kezelési lehetőségei attól függenek, hogy a veszteség inkább szenzorineurális, vagy ellenkezőleg, inkább vezetéses jellegű-e. Ha a veszteség nagyobb részét egy vezetéses komponens okozza, akkor a sebészeti eljárások és más orvosi kezelések hatékonyabbak lehetnek a hallásproblémák orvoslásában. Ha a hallásromlás oka jellemzően szenzorineurális természetű, akkor a hallókészülék vagy beültethető eszköz lehet a legjobb megoldás.

Mindenféle halláscsökkenés mielőbbi kivizsgálást igényel. Halláscentrumainkban szakértő kollégáink segítenek Önnek, hogy a lehető leghamarabb szakszerű ellátásban részesülhessen!