A fültisztítás káros! Ezt csinálja helyette!

Bőséges fülviasz termelődés? Állandó füldugulás? Túl halk hangkörnyezet? A legtöbben ilyenkor egyből fültisztító pálcika után nyúlnak, pedig nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a fülpiszkáló a nevével ellentétben nem fülbe való! Tudjon meg többet most a megfelelő, biztonságos fültisztítás feltételeiről!

Miért nem jó a fültisztító pálcika?

Először is fontos tisztázni, hogy a legtöbbször az vezérli az embert a fültisztító pálcika használatakor, hogy kitisztítsa a hallójáratát, amikor úgy érzi, füle túl zsíros. Igen ám, de a fülpiszkáló használatával valójában rosszat teszünk: beleavatkozunk fülünk természetes, öntisztuló mechanizmusába!

A hallójáratban termelődő zsíros massza ugyanis a leváló hámsejteknek, az állkapocs mozgásának köszönhetően folyamatosan halad a külvilág felé, ahonnan könnyedén eltávolíthatjuk, mindössze egy törölköző csücskével.

A fültisztító pálcikával valójában nem tudjuk eltávolítani a fülzsírt, hanem visszatuszkoljuk a fülünkbe, zsírdugót alakítva ki a hallójáratunkban.

A fülviasz fontos szerepet lát el

A fülzsír nem véletlenül van a hallójáratunkban, fontos védelmi funkciót lát el:

  • óvja a hallójáratot a kiszáradástól;
  • védi az esetlegesen bekerülő víztől;
  • megakadályozza a kórokozók felgyülemlését,
  • tulajdonságai segíthetnek az egyes betegségek diagnosztizálásában.

Ha túl gyakran és óvatlanul nyúlunk a fülünkbe fültisztító pálcikával, kiszáríthatjuk a hallójáratot, és mikrosérüléseket okozhatunk az érzékeny felületén.

Mivel a fültisztító pálcika nem steril, ezzel is  elősegíthetjük a kórokozók megtelepedését, ami fülgyulladás kialakulásához vezethet.

Fültisztítás helyesen? Így tegye!

Valójában a fülünk nem igényel túlzott tisztítást. A legjobb döntés, amit hallójáratunk érdekében megtehetünk, hogy kidobjuk a fültisztító pálcikát, vagy mindössze csak a fülkagyló óvatos tisztogatására használjuk. Egyébként elegendő fürdés után szárazra törölni a törölköző csücskével a fülkagylónkat.

Ne mossuk a fülünket samponnal vagy szappannal, mert kiszáríthatjuk annak érzékeny bőrét! Bőven elég a fürdés közben odajutó tusfürdős vízzel átdörzsölni a külső részeket, ügyelve arra, hogy a hallójáratba semmiképpen ne kerüljön víz!

Ennek elkerülésére akár egyedi, fülünkre készített füldugót is használhatunk, amit nálunk is beszerezhet!

Használjon olajat!

Bár nem létfontosságú, ám ha mégis szeretnénk felgyorsítani a fülzsír távozását a hallójáratunkból, heti 1-2 csepp babaolajjal, olívaolajjal vagy paraffin olajjal elősegíthetjük azt. Az olaj ugyanis segít fellazítani a fülviaszt a hallójárat faláról, és gyorsabb távozásra ösztönzi azt a kijárat irányába.

Szerezzen be speciális fültisztító terméket!

Gyógyszertárban és halláscentrumokban is beszerezhető olyan speciális fültisztító spray, ami kíméletesen és óvatosan tisztítja a hallójáratot, ha azt túl zsírosnak érezzük vagy irritálja valami. Érdeklődjön audiológusánál a lehetőségekről!

Kérjen szakszerű fülmosást!

Ha azt tapasztalja, hogy eltompult a hallása, annak bizony az is lehet az oka, hogy fülzsírdugó alakult ki a hallójáratban, ami gátolja a hang megfelelő haladását. Soha ne kísérletezzen a zsírdugó otthoni kimosásával, annak ugyanis könnyen lehet dobhártyaszakadás vagy más fülsérülés a vége! Minden esetben fül-orr-gégész szakemberhez forduljon a fülmosás kérésével, hiszen ő azt képes szakszerűen, biztonságosan, fájdalommentesen elvégezni!

Bízza ránk hallójáratát!

Ha régóta, tartósan küzd fülzsírosodással és füldugulással, jöjjön el hozzánk, segítünk! Szerezze be nálunk a biztonságos fültisztítás eszközeit, vagy kérjen fülmosást, illetve kollégáinktól egyedi uszodai füldugót is be tud szerezni!

Időpontot foglalok!