Okozhat-e a hallásromlás egyensúly problémákat?

A halláskárosodás olyan állapot, amely nagymértékben befolyásolja az ember életminőségét, így a fülproblémák a hallásvesztésen kívül több, odafigyelést igénylő problémát is okozhatnak. Vajon van-e összefüggés a halláskárosodás és egyensúly között?

A fül nem csak a hanghullámokat dolgozza fel, hanem a vesztibuláris rendszerben (az egyensúlyközpontunkban) is fontos szerepet tölt be. A látással kiegészülve a test orientációját, annak egyensúlyát segíti megőrizni. Ha ennek az összetett rendszernek bármely része sérül, az egyensúlyzavarokhoz vezethet.

A belsőfülben található, rendkívül érzékeny és finom labirintusnak is nevezhető rendszer nagymértékben felel a test egyensúlyérzékéért és tájékozódásáért. Ennek a bonyolult rendszernek a részét képezik a félkör alakú csatornák és az otolitikus szervek, amelyek az egyensúlyért felelősek, valamint a fülkagyló, amely a hallás érzékelésben játszik szerepet.

Ezek a csatornák három körkörös hurokhoz hasonlítanak leginkább, és mindegyik más-más mozgás érzékeléséért felelős. Az egyik a fel- és lefelé irányú, a másik a billenő, míg a harmadik az oldalirányú mozgásokat érzékeli. A csatornákban található folyadék a mozgás hatására megmozdul, amit a csatornában lévő szőrsejtek érzékelnek, majd továbbítják az információt az agynak. Ez a hihetetlenül kifinomult rendszer érzékeli, hogyan mozgunk a térben, képes összetett mozdulatokat felfogni és a legapróbb változást is észleli.

Befolyásolja-e a halláskárosodás az egyensúly folyamatos megtartását?

Bár a halláskárosodás önmagában még nem közvetlenül felelős az egyensúlyvesztésért, de attól függően, hogy a fülnek melyik része sérült és milyen típusú halláskárosodást tapasztal az egyén, az kijelenthető, hogy ennek lehet hatása az egyensúlyra.
Ha a belsőfül már nem tudja szabályozni az egyensúlyérzékét, a rendszer többi része próbál aktívabb lenni, aminek következtében az agy jobban támaszkodik a szemből és az test többi rendszeréből származó információkra. Ezzel általában együtt jár a gyorsabb kimerülés, ami szédülést, fejfájást és testi fájdalmat okozhat.

Mi okozhat egyensúlyzavart?

Számos oka lehet az egyensúlyzavarnak, mint például:
– egy korábbi fejsérülés
– a belső fül fertőzése, ami azonban többnyire csak átmeneti problémát okoz
– alacsony vércukorszint
– Labyrinthitis, a belső fül fertőzése és gyulladása
– Meniere-kór, a belső fül átmeneti keringészavara
Akusztikus neuroma: Ezek a jóindulatú, lassan növekvő daganatok a vestibulocochlearis idegen nőnek, halláskárosodást, fülzúgást és szédülést okozva.
 – öregedés
– genetikai mutációk
Minden esetben szükséges egy kivizsgálás!

Az egyensúlyzavar kezelése

Az egyensúlyzavarok kezelése függ az állapot súlyosságától és annak okaitól.
Fertőzések esetében többnyire sikeres az antibiotikumos kezelés, más esetben segíthet a fizikoterápia, melynek fő célja a beteg látórendszerének, izomrendszerének és a belső fülében található egyensúlyrendszernek a közvetlen stimulálása. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha már halláskárosodásban szenved, mindenképp keresse fel kezelőorvosát. A szédülés többnyire egy tünet, annak a jele, hogy valami nincs rendben. A vizsgálatok során orvosa diagnosztikai eszközök segítségével pontosan meg tudja határozni a tünet okait. Ha a fő tünet a szédülés, vagy egyensúlyi problémák, akkor a fül-orr-gégészet a megfelelő kiindulási pont, ha fejfájás és migrén is párosul hozzá akkor kezelőorvosa neurológus szakemberhez fogja irányítani.

Segítenek a hallókészülékek?

Az egészséges fülek és az általános jó hallás létfontosságú szerepet tölt be egyensúlyunk megőrzésében. Mivel a hallókészülékek javítják a dobhártyát érő hang minőségét, tisztább képet kap az agy a környezetéről. A páciens jobban feltudja mérni a környezetét, a halláskárosodás és egyensúly tehát összefüggésben állnak egymással.

Kérdései maradtak? Bátran forduljon audiológus kollégáinkhoz!

Időpontot kérek!