Életünk első napján az agyunk ideghálózata egyszerű. A tapasztalatszerzéssel és a bennünket érő ingerekkel alakulnak ki azok az idegpályák, melyek ahhoz szükségesek, hogy a hétköznapokban helyt álljunk és elvégezzünk alapvető cselekvéseket anélkül, hogy tudatosan végig kellene gondolni a kivitelezés módját.

Ilyen az is, amikor a hang beérkezik a fülünkbe, eljut agyunk hallóközpontjába, ahol pillanatok alatt a hallott hangok értelmet nyernek, és agyunk reakciókat indít el a testünk számos része felé.

Ha dudálnak, elugrunk a közelgő autó elől. Ha kérdeznek, válaszolunk. Apró hangjelzésekből vonunk le szinte azonnal következtetéseket. Ezek a folyamatok automatikusan mennek végbe bennünk. 

Azonban, ha halláscsökkenésünk van, ez már nem megy olyan egyszerűen. A hangokhoz hiányosan férünk hozzá, kevesebb információhoz jutunk, ami bizony hatással van a szellemi készségeinkre. Az alábbi jelenségek gyakran előfordulnak, mint a halláscsökkenés tünetei –  ezekről weboldalunkon bővebben is tájékozódhat:  

1. Dekoncentráltság 

Ha nem hallunk meg mindent, agyunk rákényszerül arra, hogy a kieső információkat pótolja valamilyen módon. Több terhelés jut a szemünkre és az agyunkra, ami hosszú távon dekoncentráltsághoz vezet. 

Gondoljunk csak bele: ép hallással az ember könnyedén, szinte különösebb erőfeszítések nélkül jut információhoz.

Egy nagyothalló egyén rengeteg energiát mozgósít csak a beszéd megértése érdekében, miközben más feladatokat is elvégez.
Az ember nem képes egyszerre ennyi mindenre odafigyelni, érthető, ha szétesünk!

2. Fáradékonyság 

A fenti folyamatok azonban nemcsak dekoncentráltságban nyilvánulnak meg, hanem extrém fáradékonyságban is. Hogy miért? Mert jóval több energiát égetünk el pusztán csak egy baráti beszélgetés alatt is halló társainkhoz képest! Jellegzetes tünete ennek az, hogy egy-egy előadás, meeting vagy barátokkal töltött beszélgetés után kimerülünk, nem ritkán akár azonnal ki is dőlhetünk, hogy aludjunk egyet! 

3. Összeakadó szavak

Nem ritka a halláscsökkenés tünetei közül az sem, ha összeakad a nyelvünk. Nehezebbé válik a kommunikáció, ha nem hallunk jól. Nehezebben beszélgetünk a családtagjainkkal, munkatársainkkal, vagy ügyintézéskor, hiszen nem automatizáltan zajlik agyunkban a hallás folyamata.

Tudatosan és párhuzamosan dolgozik az agyunk azon, hogy felismerje a beérkező hangokat, értelmezze azokat, majd reagáljon is.

Nem csoda hát, ha olykor összeakad a nyelvünk, a gondolataink előreszaladnak, hiszen gyakran meg is kérdőjelezzük magunkat, hogy biztosan jól értettük és hallottuk-e, amit mondtak nekünk, és a válaszunk is a helyzethez illő-e.

4. Feledékenység  

Ha az energiáink nagy része arra megy el, hogy a hiányzó hangok nélkül is boldoguljunk, az azzal jár, hogy más kognitív folyamatokra kevesebb energia jut. Így fordulhat elő az, hogy gyakrabban otthon hagyjuk az esernyőt, az ebédünket, nem jut eszünkbe, mit is mondott a párunk, mit vegyünk a boltban.  

A feledékenység jellemzően akkor válik hangsúlyossá az életünkben, ha túlterheltek vagyunk, és sokfelé kell az energiáinkat szétosztani.   Nincs ez másképpen a halláscsökkenésnél sem, mégis sokan meglepődnek, hogy a hallás kiesése ekkora terhet jelent az idegrendszernek. 

Ennek jól felismerhető jelei vannak:

  •  nem emlékszünk, hogy miről beszélgettünk a barátainkkal;
  •  elfeledkezünk egy találkozóról, vagy legalábbis bizonytalanok vagyunk a megbeszélt időpontban,
  •  jobban emlékszünk a vizuális elemekre a múltból, mint arra, hogy mi hangzott el.

5. Teljesítménycsökkenés

A hatékony munkavégzéshez is sok tényező jelenléte szükséges. Fontos a gördülékeny kommunikáció és a korlátlan információ hozzáférés. Ezek nélkül nehéz beilleszkedni a munkahelyi közösségbe, nehéz aktívan részt venni a csapatmunkában, és ugyancsak nehéz naprakésznek lenni a szakmai, munkahelyi világban. Ha félrehallunk egy feladatot, egy időpontot, vagy egy szakkifejezést, az nemcsak az önbecsülésünk rovására megy, hanem a teljesítményünkére is.

Számoljon le ezekkel a tünetekkel!

A hallókészülék képes csökkenteni, vagy akár meg is szüntetni ezeket a kellemetlenségeket, így többek között ezért sem érdemes halogatni a beszerzését!

Keresse fel bátran az Önhöz legközelebbi Audika Hallácentrumot, vegyen részt egy teljeskörű, rendkívül gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat aktuális hallásállapotáról! Mi pontosan elmagyarázzuk, mit mutat az Ön hallásvizsgálat eredménye, és az esetlegesen kialakult halláscsökkenését is kezelni tudjuk a legkorszerűbb és legdizájnosabb hallókészülék technológiáinkkal!

 

Időpontot foglalok!