Viszkető fül, gyulladt hallójárat, fülfájdalom – ahogy beköszönt a jó idő, egyre több hallókészülék viselő szenved ezektől a tünetektől. Nem véletlen, hogy nyáron fokozottan kell figyelnünk a hallójáratunkra, a meleg, a pára, az izzadékonyság miatt gyakrabban fordulhatnak elő fülproblémák. Ha odafigyelünk, hogy rendben legyen az illeszték is, sok gondtól óvhatjuk meg magunkat. Mutatjuk, hogyan!

Nem a víz az oka!

Sokan a strandolást, a szabadtéri vizek és a medencék rossz higiénés állapotát okolják azért, hogy a fülük begyullad, pedig valójában nem azzal van a probléma, hogy esetleg rossz minőségű vízben mártóztunk meg, hanem azzal, ami utána történik! Ugyanis, ha sokáig ázunk a vízben, sokszor merülünk víz alá, a hallójárat finom bőre fellazul, védtelenebbé válik, ezáltal nyitott kapuvá válik azoknak a baktériumoknak, amikkel fürdés után találkozik a hallókészülékünk által.

A meleg sem tesz jót fülünk klímájának!

A fokozott izzadékonyság, a meleg és a pára több okból sem kedvez a füleinknek! Egyfelől a pára könnyedén kicsapódik a hallókészülékünkben, ennek pedig jól látható jelei vannak: vizes az elemajtó, páracseppek ülnek meg a csőrendszerben.  Hallókészülékünket azonban szerencsére meg tudjuk védeni a károsodástól a mindennapos párátlanítással.

A nyári forróság azonban más problémákat is előhív. A fülben lévő verejték és faggyúmirigyek ugyanis a melegben intenzívebben dolgoznak, több fülzsír termelődik, zsírdugó jöhet létre, ami eldugítja a hallójáratot, átmeneti halláscsökkenést, fülfájást okozva. Sokan ekkor nyúlnak fülpiszkálóhoz, amivel apró sérüléseket okozhatnak a hallójáratban, kidörzsölhetik a finom bőrfelszínt, amibe könnyen megtelepednek a baktériumok. Ezeket pedig egy nem megfelelően karbantartott illesztékkel bevihetünk a fülünkbe. Otthoni kísérletezés helyett tehát érdemes a fülészeti rendelésen segítséget kérni, ahol szakszerűen átmossák a fülünket, és tanácsokkal látnak el a megelőzéssel kapcsolatban.

További szövődményeket okozhat az is, hogy mivel a hallókészülék illesztéke is eltömíti a hallójáratot, az nem tud megfelelően szellőzni. A fülünk befülled, megfelelő környezet alakul ki a gombák megtapadásához és elszaporodásához, ami egyenes út a különféle fülfertőzések kialakulásához!

Viszkető fül? Lehet, hogy az illeszték a probléma!

Alapvetően az izzadékonyság, a meleg és a pára lehet oka annak, hogy viszket a fülünk, hiszen a kialakult gombás fertőzések, a felgyűlt fülzsír és a meggyengült hallójárat kevésbé tolerálja, ha nem tud szellőzni az illesztékünktől. Ám, ha nem vagyunk különösen izzadósak, és egyéb fülproblémák sem állnak fenn, akkor érdemes az illesztékre gyanakodni!

Általában elmondható, hogy sok kliensünk füle nem tolerálja jól a szilikonból készült illesztékeket. Ugyan a szilikon illeszték az anyaga miatt rendkívül puha, rugalmas, emiatt pedig kényelmes, szeretik a nagyothalló klienseink. Ám a szilikon egy allergizáló anyag, fülünk érzékeny bőre nem tolerálja azt, könnyen irritálhatja. Ezért érzékelhetjük azt, hogy fülünk gyakran viszket. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes lecserélni az illeszték anyagát, például félkemény vagy kemény anyagra váltanunk! Ezeknél a változatoknál jóval kevesebb panasz szokott felmerülni a hordás során!

Mit tehetünk, hogy a nyári fülpanaszokat elkerüljük?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy két fontos feladatunk van: egyensúlyban tartani a hallójáratunk, fülünk mikroflóráját és minimalizálni annak a lehetőségét, hogy bejussanak a fülünkbe a kéretlen kórokozók! Ennek érdekében pedig a következőket tehetjük:

 Tisztítsuk rendszeresen az illesztékünket és hallókészülékünket erre a célra alkalmas tisztítószerekkel!

      Úszáshoz használjunk füldugót, így elkerülhetjük, hogy a víz a fülünkbe kerüljön!

      Ha alkalmunk van rá, vegyük ki egy rövid időre a hallókészülékünket, hogy szellőzhessen a fülünk!

      Cseréljük rendszeresen az illesztékünket!

      Kérjük az illesztékünket antiallergén anyagból, vagy kérjünk rá antiallergén réteget, ami kíméli a fülünket!

      Használjunk UV-sugárzással ellátott párátlanítót, ez fertőtleníti is a hallókészülékünket, így steril, tiszta készüléket helyezünk a fülünkbe!

      Ne használjunk fülpiszkálót, csak felsértjük vele a hallójáratunkat!

Ha ezekre odafigyelünk, nagy eséllyel egy szép nyárnak nézhetünk elébe, ahol nem kap szerepet a fülfájás. Ám nem csak a fájdalom és a kellemetlenségek elkerülése miatt fontos ezeknek az óvintézkedéseknek a betartása, hanem azért is, hogy a hallókészülékeinket hordani tudjuk! A legtöbb fülfertőzés ugyanis lehetetlenné teszi, hogy megfelelően használhassuk a készülékeinket, ami jelentősen megnehezíti, hogy életvitelünket a megszokott módon folytassuk!

Panasza van? Segítünk!

Akár az illesztéket kell lecserélni, akár hirtelen halláscsökkenés lép fel Önnél, vagy a hallókészülék tisztításban van szüksége tanácsra, eszközökre, keresse fel bátran Audiopontjainkat!
Mi segítünk, hogy hallása újra a régi lehessen!

Időpontot foglalok!