Ezek a hallókészülékkel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek, amelyek miatt túl későn fordulunk audiológushoz!

Nemrég volt egy kedves élményünk egy ügyfelünkkel, amit muszáj elmesélnünk! Egy nagyon csinos, fiatalos idős hölgy jött be hozzánk a rendelőbe, aki a hallásvizsgálat után kicsit szomorkásan bólogatott, hogy hát igen, jól sejtette, hogy a hallása nem az igazi. Mégis fenntartásai vannak a hallókészülékkel kapcsolatban.

Elmesélte, hogy sokáig nem akart tudomást venni arról, hogy egyre több dolgot már nem hall meg, míg az unokája rá nem döbbentette arra, hogy a hallás fontossága nem csökken az évek múlásával.

A legerősebb érve ugyanis az volt a hallókészülék viselése ellen, hogy neki már úgyis mindegy.

Nem hall ő olyan rosszul, és arra a kis időre, ami még az életéből hátravan, minek bajlódni a hallókészülék megszokásával. Csakhogy aztán jött az unoka, és jobban zavarta az, hogy nem tud az unokájával felhőtlenül beszélgetni, programot szervezni. Ezt az intenzív pörgést ugyanis már nem bírta a meglévő hallásával követni.

Meglepően sokszor találkozunk ezzel a kifogással ügyfeleink részéről, pedig az élet mindvégig tele van érdekes és izgalmas mozzanatokkal, amikről lemaradhatunk, ha elszigetelődünk a halláscsökkenésünk miatt.

Öregít!

Kicsit pironkodva azt is bevallotta, hogy hiú a megjelenésére, és tart tőle, hogy a hallókészülék plusz éveket csal majd rá. Ezt a félelmét azonban rögtön eloszlattuk, amikor megmutattuk, milyen diszkrét, fiatalos, akár színes hallókészülékeink vannak.

Hogyan fogok tudni telefonálni?

Azt is elárulta, hogy tart tőle, hogy hallókészülékkel nem fog tudni telefonálni. Most ugyanis még tud, és nem tudja elképzelni, hogy hallókészülékkel ez hogyan működne, fél, hogy a hallókészülék eltorzítja a hangokat, és nem fogja érteni majd az elhangzottakat.

Elmondtuk neki, hogy vezeték nélküli technológiával már csodásan tiszta hangminőséggel tudja majd hallgatni a telefont!

Az általunk javasolt hallókészülék ugyanis képes összekapcsolódni az okostelefonjával, és zajszennyezés nélkül a hallókészülékből hallgathatja majd a vonal másik végén lévő mondandóját.

Mi van, ha nem tudom megszokni?

Azon már meg sem lepődtünk, hogy a hallókészülék hordásával kapcsolatban mennyi félelmet fogalmazott meg. Ezek szinte mindenkiből kibuknak, akik hozzánk fordulnak, hiszen ezek a leggyakoribb tévhitek, amikkel találkozunk:

  • A hallókészülék mindent felhangosít, ugye? Az nem jó!
  • Azt hallottam, folyton sípol. Az rendkívül kellemetlen, mindenki rám fog nézni!
  • A meglévő hallásomat is el fogja rontani!
  • És olyan bonyolultnak tűnik a kezelése, már az okostelefonnal is megszenvedtem!

Sorra vettük a félelmeket, míg itt ült nálunk:

A hallókészülék nem hangosít fel mindent. Régen, az analóg készülékekre jellemző volt ez a hallásélmény, de a digitális hallókészülékek már nem ilyenek. Azok ugyanis igazodnak a hallásvesztéshez, és azokat a hangokat teszik hallhatóvá, amelyekre szükségünk van.

Ráadásul a hallásélmény teljesen személyre szabható.

A tapasztalatok, az életvitel és a különleges kéréseknek eleget téve változtatható és finomhangolható, míg olyan nem lesz a hallásélmény, amivel elégedett nem lesz.

Szintén az analóg hallókészülékekre panaszkodtak sokan a sípolás miatt. A digitális verziónál ez már rendkívül ritka, külön program akadályozza ezt a jelenséget, és ha olykor mégis előfordul, annak egyértelmű és könnyen korrigálható oka van!

Ekkor csak be kell hozzánk jönni, és megoldjuk!

A tévhitek élén áll az a félelem, hogy a hallókészülék tovább rontja majd a meglévő hallást, pedig az igazság az, hogy éppen a hallásromlást hivatott megállítani. Az agynak és a szőrsejteknek szükségük van a megfelelő hangingerre, hogy ne felejtsék el, hogyan kell működniük.

Anélkül ugyanis berozsdásodnak és elfáradnak, ami a hallás hanyatlását segíti elő.

A hallókészülék kezelése pedig egyáltalán nem igényel különösebb tudást. A hölgy pár perc alatt elsajátította, mindössze egyetlen bemutató után.

A félelmek átbeszélése után beállítottuk a hallókészülékét, és biztattuk, hogy jöjjön vissza nyugodtan próbahordás alatt, ha valamin változtatna.

 Végül csak a próbahordás végén jött vissza, kért néhány módosítást, és azt is bevallotta, hogy addig azt hitte, hallókészülékre csak annak van szüksége, aki súlyos hallásproblémával küzd, de az ő közepes mértékű halláscsökkenésével is jelentős javulást tapasztalt az elmúlt hetekben, sőt, a világ újra kinyílt számára:

  • könnyebben telefonált,
  • az unokájával oldottan tudott beszélgetni,
  • jobban élvezi a színházat,
  • és a családja is megjegyezte, hogy sokkal mosolygósabb.

Ha ezt tudta volna, nem vár ennyit a hallókészülék választással.

Ön se várjon!

Bármennyi kételye is van, ne küzdjön velük meg egyedül! Jöjjön el, jelentkezzen be hallásvizsgálatra, és tegye fel az összes kérdését a hallókészülék viseléssel kapcsolatban! Mindet meg fogjuk válaszolni!

Időpontot foglalok!