Hallasz, édesem? – a rossz hallás szétzilálhatja a párkapcsolatunkat

A hallás az alapja annak, hogy az emberek élvezhetően, zökkenőmentesen beszélgetni tudjanak egymással. Éppen ezért nem meglepő, ha a kutatások azt mutatják, a halláscsökkenés egyik fő negatív következménye az, hogy a társas kapcsolataink megromlanak. Nem kivétel ez alól a párkapcsolat sem.

Felnőttkorra nagyon sok embernél alakul ki halláscsökkenés. Ennek lehet oka egy betegség, baleset, a túl sok zaj, vagy egyszerűen a korral megjelenő halláshanyatlás. Ilyen esetekben gyakran maga az érintett nem veszi azonnal észre, hogy baj van, a jól halló családtagok és a közvetlen környezet azonban igen.

Sokszor felmerül ilyenkor az a probléma, hogy a nagyothalló fél nem hajlandó hallásvizsgálatra menni a szerettei noszogatására sem, pedig hosszú távon a nagyothallás képes szétzilálni a legszorosabb kapcsolatokat is.

Drágám, már megint nem figyelsz rám?!

Egy párkapcsolat attól válik igazán bensőségessé, hogy sok időt töltünk együtt, beszélgetünk, odafigyelünk egymásra, ráérzünk arra, hogy mire van szüksége a másiknak.

Ám, ha a nagyothallás megjelenik, ezek mind nehezebben valósulnak meg. Egyre gyakoribbá válik az, hogy a hallássérült fél nem hall meg bizonyos hangokat, ami egyre több bosszúságot okoz a pár halló felének:

  • üvölt a tévé és a zene többszöri figyelmeztetés ellenére is,
  • a telefonálás, egymás elérése nehézkessé válik,
  • egyre több dolog felejtődik el, mert nem hallottak meg egy-egy kérést,
  • apró információmorzsákról maradunk le a másik hétköznapjaival kapcsolatban,
  • nő a félreértések száma, mert nagyothallóként nehezen érzékeljük a hanglejtésbéli különbségeket,
  • és egyre többször halljuk félre, mit mondott a másik.

Ezek az elsőre apróságnak tűnő részletek egyre több bosszúságot okoznak egy párkapcsolatban. Minden idegesítő lesz és dühítő. Azok a halló emberek, akik nagyothalló párral élnek együtt, arról számolnak be, hogy mindketten szenvednek a kapcsolatban. A halló fél gyakran azt éli meg, hogy a párja figyelmen kívül hagyja, ami fájó, bántó érzés számára. A hallássérült fél pedig önbizalomhiánnyal küszköd, azt érzi, nem képes megfelelni sem a saját, sem a másik elvárásainak. Ezek a mindenkiben jelenlévő frusztrációk idővel oda vezetnek, hogy egyre kevesebbet beszélgetünk a másikkal, eltávolodunk egymástól, a kapcsolat pedig kihűl.

Ne várjuk meg a szakítást!

Az elválást mindkét fél megsínyli, hiszen valójában egy rajtuk kívülálló ok miatt jutnak el erre a döntésre. A hallássérült félnek ez azonban még nagyobb veszteség, hiszen egyedül maradva még jobban elszigetelődik a környezetétől, és az élet minden színterén komoly problémákkal fog küzdeni.

Ne várjuk ezt meg, inkább segítsünk neki, és ezzel jót teszünk a kapcsolatunknak is!

Egy megfelelő hallókészülék ugyanis jelentősen csökkenti ezeket a bosszúságokat, és újra azt a párt láthatjuk magunk mellett, akit régen!

Segítsük őt elindulni az úton!

A felnőttkorban szerzett halláscsökkenés vagy hirtelen, vagy lassan, fokozatosan alakul ki. Előbbi esetben ugyan gyorsan megkezdődik a hallókészülék ellátás, ám legyünk nagyon türelmesek szerettünkkel, hiszen nem könnyű elfogadni, hogy a hallásunk, amire eddig teljes mértékben támaszkodhattunk, már nem olyan megbízható.

Sokkal nehezebb a helyzet, ha egy fokozatosan kialakuló hallásvesztésről van szó, ekkor ugyanis az érintett nem érzékeli azt a hallásában végbemenő változást, ami a halló környezetnek egyértelmű. Éppen ezért nehezebb is rávenni egy hallásvizsgálatra.

Fontos, hogy ne támadóan, feddőn beszélgessünk vele erről, hanem kedvesen, hiszen nem tehet arról, hogy kialakult nála a rossz hallás. Fogalmazzunk óvatosan, kövessük az alábbi irányelveket:

  • Meséljünk arról, milyen változást tapasztalunk a viselkedésében, és miért aggódunk miatta.
  • Beszéljünk arról, hogy aggódunk érte.
  • Fogalmazzuk meg pontosan, milyen érzések vannak bennünk, amikor látjuk, hogy nem hall jól.
  • Kérdezzük meg, hogy ő mit gondol arról, milyen a hallása.

Számtalan tévhit és félelem dolgozik azokban, akik szembesülnek a hallásuk hanyatlásával. Gyakran éppen ezek a gondolatok azok, amelyek miatt nem hajlandóak hallásgondozóhoz fordulni, pedig tudják, hogy szükségük lenne rá. Ezért fontos, hogy átbeszéljük ezeket a félelmeket, eloszlassuk azokat, és megcáfoljuk az igaznak hitt tévhiteket.

Sokan tartanak attól, hogy a hallókészülék csúnyábbá teszi őket a szemünkben, csökken majd az értékük mások megítélése szerint, vagy azt hiszik, a hallókészülék csak súlyos hallásveszteség esetén szükséges. Ebben a cikkben összeszedtük a leggyakoribb félelmeket, olvassuk el, az segíthet a beszélgetés során jó válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.

Kísérjük el hallásvizsgálatra!

Ha végre megjelenik a hajlandóság arra, hogy részt vegyen egy hallásvizsgálaton, mindenképpen kísérjük el, és támogassuk őt a hallókészülék kiválasztás
és a beállítások során! A megfelelő hallókészülék kiválasztása ugyanis nem könnyű feladat, de megfelelő támogatással meg fogja találni azt, és a kapcsolatunkba is visszatér a harmónia.

Bátran keresse fel Audiopontunkat, mi segítünk! Egy teljeskörű, gyors és fájdalommentes hallásvizsgálat után közösen kiválasztjuk a számára legideálisabb hallókészüléket, amellyel újra úgy hallhat, mint régen!

Időpontot foglalok!