6 hallókészülékes probléma, amivel a hétköznapokban találkozhatunk (megoldással)

A hallókészülék egy gépezet, aminek a működéséhez megfelelő feltételeket kell biztosítani. Ráadásul a fülünk érzékeny szervünk, oda kell figyelnünk, hogy megszokja és elfogadja az idegen anyag – az illeszték és a készülékház – közelségét. Érthető hát, ha időnként hallókészülékes probléma merül fel, ami összefügghet a működéssel vagy a hallókészülék-viseléssel egyaránt, ezeket mielőbb orvosolnunk kell.

Ám nem mindig olyan nagy a baj, hogy szervizbe kellene rohannunk. Olykor otthon is, vagy az audiológiai rendelőben is elhárítható a gond. Mivel halláscentrumainkban több komolynak látszó, de könnyen orvosolható panasszal találkoztunk már, most összegyűjtöttünk több gyakran előforduló hallókészülékes probléma esetén alkalmazandó megoldást, hogy legközelebb ne a szervizelés rémisztő gondolata legyen az első, ami eszünkbe jut.

Nem szól a hallókészülék!

Kevés riasztóbb dolog lehet ennél, hiszen a hallókészülék biztosítja számunkra a hallást, amire támaszkodunk a munkánk és a mindennapi tevékenységeink során! Ám az, hogy a hallókészülék nem közvetíti számunkra a hangot, nem feltétlenül utal műszaki meghibásodásra, lehet, hogy lemerült benne az elem, vagy eldugult a fülilleszték.

Ebben a cikkünkben pontosan körbejártuk, mi lehet az oka annak, ha elnémul egy hallásjavító eszköz. Mielőtt a hallókészülék javítása jut eszünkbe, mint egyetlen megoldás, menjünk végig ezen az ellenőrző listán!

Nyom az illeszték!

Meglehetősen kellemetlen, ha a fülillesztékünk nem sikerül jól, vagy egyik pillanatról a másikra nyomást gyakorol a fülünkre. A hallójárat érzékeny kis üreg, akárcsak a fülkagyló, ezért fontos, hogy az illeszték pontosan illeszkedjen a falához. Egyrészt, így nem irritálja a fülünket, másrészt a szoros tapadás biztosítja, hogy a hang minél pontosabban és erőteljesebben eljusson a belső fülünkhöz.

Ha nyomja a fülünket az illeszték, forduljunk hallásgondozó szakemberhez, aki először csiszolással próbálja meg orvosolni a problémát, ha pedig túl nagy az eltérés, akkor új mintát vesz a fülről, és új illesztéket készíttet.

Fontos ellenőrizni azt is, hogy a hallókészülék fül mögötti része megfelelően ül-e a helyén, nem túl rövid vagy hosszú készüléket az illesztékkel összekötő cső. A rossz illesztés ugyanis elmozdítja a helyéről az illesztéket, és könnyen lehet, hogy azért gyakorol nyomást a fülünkre.

Viszket a fülem!

Ez gyakori panasz a hallókészüléket viselők körében. Ennek hátterében több probléma is állhat.

Lehetséges, hogy a fülünk nem kedveli az illeszték anyagát, és egyfajta allergiás reakció a viszkető érzés. Ebben az esetben érdemes másik anyaggal kísérletezni, hogy rájöjjünk, melyik a legkomfortosabb fülünk számára.

Néha valamilyen fülfertőzés áll a viszketés mögött, ezért érdemes egy kört futnunk a fül-orr-gégész szakorvosnál, hogy megtudjuk, fülünk egészsége jól szolgál-e. A különféle fertőzések elkerülése érdekében pedig fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk illesztékeinket az erre a célra szolgáló tisztító eszközökkel és szerekkel.

Hiszen gyakran megfogjuk őket ki-és berakáskor, amivel számtalan mikroszkopikus szennyeződést juttatunk a sérülékeny hallójáratba. Ez bőven elég az irritáció kialakulásához.

Befolyásoló tényező lehet még az is, hogy milyen régi a fülilleszték. Ugyanis az illesztékeken található egy antibakteriális réteg, ami védi a fület az illeszték idegen anyagától, ám az egy idő után a fülzsír hatása miatt lemaródik – így könnyebben irritálódik a hallójárat érzékeny bőre. Emiatt érdemes másfél-kétévente új illesztéket készíttetni.

Kiesik a hallókészülék a fülem mögül!

Nagyon fontos, hogy a hallókészülék illesztését hozzáértő kezekre bízzuk. Az audiológus ugyanis látja, pontosan mekkorára érdemes vágni az illesztéket és a hallókészülék fül mögötti részét összekötő csövet.

Ha túl hosszúra hagyják, akkor az bizony azt eredményezi, hogy a hallókészülék leesik a fül mögül. Ha pedig túl rövid, szorítani fog.

Ha ezzel a problémával találjuk szembe magunkat, kérjük meg audiológusunkat, hogy igazítson a hallókészülék illesztésén!

Ingadozik a hallókészülékem teljesítménye!

Tapasztalhatunk olyat, hogy a hallókészülék teljesítménye ingadozó – hol halkabban szól, hol hangosabban, esetleg torzul a hang. E mögött általában a lemerülőben lévő elem áll, amire nem is gondol a hallókészülék viselője. Érdemes megkérni hallásgondozónkat, hogy állítsa be a hallókészülékünkön azt a funkciót, ami egy trillázó hanggal jelzi (amit csak mi hallunk), hogy az elem hamarosan lemerül. Így megelőzhetjük a hallókészülék ingadozó teljesítményét azzal, hogy időben elemet cserélünk.

Ha az elemcsere nem oldja meg a problémát, az már komolyabb problémát jelezhet. Ebben az esetben is keressük fel azonnal audológusunkat!

Nem hallok már vele olyan jól!

Ha elhalkul a hallókészülék, mindenképpen ellenőrizzük, hogy nem állítottuk-e el a hangerősség szabályozót! Ha az megfelelően van beállítva, akkor lehetséges, hogy a hangszóró dugult el, és azért halkul a hang. A hangszórót erre megfelelő eszközzel ki kell takarítani, portalanítani kell, hogy újra teljes hangerőn hallhassunk.

Azonban, ha a hallókészülékünkkel nincsen semmi baj, jól működik, meglehet, hogy a hallásunk változott.

Ebben az esetben mindenképpen jelentkezzen be hozzánk hallásvizsgálatra, hogy meggyőződjünk hallása állapotáról és az esetleges romlásáról.

Ha így tesz, még időben tud hallókészüléket váltani ahhoz, hogy életminősége ne romoljon különösebb mértékben, és élete a megszokott mederben folyjon tovább!

Időpontot foglalok!