Ezek miatt kényszerülhetünk rá a hallókészülék kihordási idő lejárta előtt a készülék cserére!

Az új hallókészülékünkkel eltöltött első hetek és hónapok meglehetősen idegenkedő érzéssel telnek. Furcsa, új, szokatlan a hangzása, időbe és energiába kerül, míg a beállításai szerethetővé válnak. Ám az első év után annyira hozzánk nő, hogy átesünk a ló túloldalára: akkor is nehezen válunk meg tőle, ha egyébként már muszáj lenne.

Ez a jelenség egyáltalán nem szokatlan. A megszokott dolgok biztonságérzetet és biztos pontokat, kapaszkodókat jelentenek az emberek számára. Ilyen a hallókészülékünk is: már megszoktuk, hogyan tudunk vele együttműködni, kialakítottunk vele új kommunikációs stratégiákat. Megtanultuk vele felismerni az eleinte ismeretlen hangokat.

Senki sem vágyik arra, hogy újra nekifusson a hallókészülék kiválasztás folyamatának az újfajta hangzásnak, az újabb ismeretlen hangoknak, a beállítás nehézségeinek.

De az igazság az, hogy ennek bizony neki kell ugranunk legalább hatévente, mert saját magunknak teszünk rosszat, ha ezt elmulasztjuk.

A régi készülék elavulttá válik, lassan kivonják a piacról, és ezért a javítását sem fogjuk tudni megoldani. Az utolsó pillanatban elkövetett halókészülék vásárlás pedig a kapkodás miatt nem szokott örömteli pillanatokkal végződni.

Ennek elkerülése érdekében érdemes már időben gondolni és felkészülni arra, hogy tudatosan és tervezetten megtaláljuk azt a hallókészüléket, amelyik méltó utóda lehet mostani darabunknak. Az alábbi jelek például egyértelműen rámutatnak arra, hogy ideje nekiállnunk a tervezésnek!

A hallókészüléket 6 évnél régebb óta használjuk

A hallókészülékek, akárcsak a háztartási készülékek vagy az okostelefonok, bizonyos idő után elavulttá válnak. A hallókészülék kihordási idő a vásárlástól kezdődik, és hat évig tart. Ezalatt az idő alatt azonban rengeteget fejlődik a hallókészülék technológia.

Gondoljunk csak arra, hogy milyen gyakran jön ki új funkciókkal és még több tudással egy új okostelefon. A hallókészülék esetében sincs ez másképp. Hat év alatt olyan technológiai újítások, extra funkciók  jelennek meg a hallókészülékben, amit vétek lenne kihagyni, mert az életünket teszik könnyebbé.

Végülis, annyi mindenre várunk! Várjuk, hogy kijöjjön egy sorozat új évada, és követjük, hogy hol áll a forgatás. Figyeljük, hogy mikor jön ki a kedvenc telefonmárkánk új modellje, vagy az írónk új könyve.

Álljunk így a hallókészülékhez is: kövessük, hogy hol tartanak a fejlesztések!

Észrevesszük, hogy rosszabbul hallunk vele

Ha azt tapasztaljuk, hogy a hallásunk tompul, de a hallókészülékkel semmi baj nincs, akkor mindenképpen nézessük meg a hallásunkat az audiológusunkkal! Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a hallásunk indult romlásnak, amit a hallókészülék nem tud követni és elég erősítést adni.

Ha pedig valóban ez a helyzet áll fenn, muszáj erősebb teljesítményű hallókészülékre cserélni a meglévő készülékünket.

Egyrészt, hogy életünket a megszokott módon élhessük tovább, másrészt pedig azért, hogy hallásunk romlását lassítani tudjuk.

Ha pedig mindez a hallókészülék kihordási idő alatt történik, nem kell pánikba esni. Vannak ugyanis támogatási lehetőségek, amelyeket indokolt esetben igénybe tudunk venni, és nem kell teljes áron finanszírozni az új hallókészülékünket. Ennek mikéntjéről az audiológustól kérjünk segítséget!

Gyakran visszük szervizbe

Az életünk során teljesen természetes, hogy olykor más irányt vesz az életünk:

  • új hobbira teszünk szert,
  • karriert váltunk,
  • unokánk születik,
  • autót kezdünk vezetni,
  • vagy nagyon sok társasági eseményen kell megjelennünk.

Mindezek érthető módon befolyással vannak arra is, hogy mennyit kommunikálunk, milyen módon és kikkel. Meglehet, hogy ezt a változást a hallókészülékünk nem bírja lekövetni, és nem tudja megadni mindazt a segítséget, amire szükségünk van ahhoz, hogy az új életvitelünket zökkenőmentesen élhessük.

Ekkor is egy új, technológiailag fejlettebb hallókészülék jelenthet megoldást. Vannak ugyanis olyan modellek, amelyek megkönnyítik a telefonást vagy azt, hogy lefolytassunk egy beszélgetést egy nagy társasággal.

Ma már a technológiai fejlesztések nem csak arról szólnak, hogy egy hallókészülék hangosabb legyen, hanem arról, hogy minél több élethelyzetre megoldást nyújtson.

A mi dolgunk megtalálni azt, amelyik a jelenlegi elvárásainknak és életvitelünknek legjobban megfelel.

Ne riadjunk vissza!

Bármilyen kellemetlen belegondolni, hogy változtatnunk kell, és meg kell keresnünk a következő hat évre szóló hallássegítő eszközünket, gondoljunk a nehézségek helyett inkább a pozitívumokra és előnyökre:

  • lehet, hogy jobban fogunk vele hallani,
  • lehet, hogy meg fogja oldani egy régóta fennálló problémánkat,
  • lehet, hogy már fogunk tudni vele például telefonálni,
  • lehet, hogy jobb lesz a beszédértésünk.

Végül pedig, jusson az eszünkbe az is, hogy valaha a mostani készülékünktől is idegenkedtünk. Adjunk esélyt az új hallókészüléknek is arra, hogy a szívünkhöz nőjön!

Mi ebben is tudunk segíteni!

Ha Ön eljön hozzánk, egy teljeskörű, ingyenes hallásvizsgálat után ajánlunk néhány hallókészüléket próbahordásra, amelyek közül megtalálhatja a következő szerethető hallásjavító eszközt. Ez nem jár semmilyen vásárlási és döntési kötelezettséggel, csupán egy tapasztalattal.