A túrázás testet és lelket feltöltő tevékenység, amit sokan választanak hobbiként maguknak. Különösen most, hogy kellemes az idő, előkerülnek a túrabotok, és lázas tervezgetésbe kezdünk: hová menjünk, melyik dombot, hegyet, erdőt hódítsuk meg? Nincs ez másképpen akkor sem, ha halláscsökkenéssel vágunk neki a kilométereknek!

Hallókészülékkel a fülünkben ugyanolyan élmény kis hazánk természeti szépségeit felfedezni, mint anélkül.

Lehet, aggódunk amiatt, hogy mit nem hallunk meg, vagy hogy a hallókészülékünk bírja-e a kirándulást, esetleg nem tudunk telefonálni, ám ezeket a nehézségeket tervezéssel meg lehet oldani!

Tervezzünk meg minden lépést!

Mi mással is lehetne leküzdeni a félelmeinket, mint azzal, hogy mindenre van A, B, vagy C tervünk? Aggódunk, hogy mit fogunk csinálni, ha a magányos túra alatt ránk tör a rosszullét, ám a telefonálás nem megy túl jól? Nézzünk utána, milyen lehetőségeink vannak! Írunk egy üzenetet közeli barátunknak, akit megkérünk, hogy figyelje aktívabban a telefonját? Vagy kideríthetjük, milyen módon érhetjük el a telefonáláson kívül a mentőszolgálatot! Ha vannak megoldásaink az esetleges problémákra, máris sokkal bátrabban vethetjük bele magunkat a túrázásba!

Válasszunk magunk mellé egy szőrös útitársat!

Ha van kutyánk, érdemes kutyabarát szálláshelyet keresni, és magunkkal vinni őt a vándorlásainkra! A kutyánk hallása és szaglása sokat segíthet abban, hogy nagyobb biztonságban gyűjtsük a kilométereket az erdő fái között. Hamarabb észreveszik, ha zaj hallatszik, vad jár körülöttünk, vagy ha valaki közeledik. Ha a saját hallásunkban nem is bízunk eléggé, a kutya jelzéseiből észrevehetjük, hogy valami történik.

Beszélgessünk a többi vendéggel!

Mindig jó új emberekkel ismerkedni, de azért is érdemes a szomszédainkkal, a recepcióssal vagy a személyzettel jó kapcsolatot kialakítani, mert hasznos információkhoz juthatunk, amikről addig nem tudtunk. Másrészt, ha eláruljuk, hogy halláscsökkenésünk van, ezzel egyfajta útmutatót is kaphatnak hozzánk, amivel könnyebben tudnak segíteni, ha gond van. Hiszen másképpen kell velünk kommunikálni, ha beragadunk a liftbe, vagy rosszul leszünk, esetleg eltévedünk a túra során.

Jó az is, ha valaki mindig tudja, merre járunk aznap. Osszuk meg az útiterveinket a többi vendéggel, a barátainkkal, akár a családtagjainkkal, hogy baj esetén tudják, merre keressenek bennünket! Ez apróság, de nagy segítséget jelent a segítségünkre indulók számára!

Védjük a hallókészüléket a nedvesség ellen!

Mivel a hallókészülék fő ellensége a nedvesség, tegyünk róla, hogy a hallókészülékeink vízálló közegben és biztonságos helyen legyenek! Éjjelente mindig párátlanítsuk a hallókészüléket az erre alkalmas párátlanító dobozban! Ha esik az eső, használjunk kapucnis esőkabátot vagy sapkát, hogy megvédjük a nedvességtől! Este pedig tartsuk őket a saját helyükön, a dobozukban!

Gondoskodjunk a hallókészülék karbantartásáról!

A túrázás egyik nagy kihívása, hogy hogyan limitáljuk a hátizsákunk tartalmát a legfontosabb darabokra. Nyilvánvaló, hogy a váltóruházat, az elsősegély doboz, a víz és az energiát adó étel nem maradhat otthon, ám nem árt a hallókészülékre is gondolni!

Leginkább a hallókészülék jó működését biztosító eszközökre lesz szükségünk.

  • Ha eldugul az illesztékünk a fülzsírtól, a hangátvitel megszakad, így legyen nálunk az illesztékből fülzsír eltávolítására alkalmas eszköz.
  • Az eső, a meleg hozzájárul ahhoz, hogy a pára kicsapódjunk a hallókészülék csőrészében, ami szintén elnémíthatja a hallókészüléket. Ennek az elhárítására alkalmas a szárító pumpa, ami gyorsan eltünteti a hívatlan cseppeket.
  • Gondoskodjunk az elem utánpótlásáról is, hogy nehogy váratlanul hangok nélkül maradjunk az erdő közepén!

Élvezzük hangjuk teljében a természetet!

Sokak számára az elem különösen nagy nyűgöt jelent. Az esetek nagy részében az elemet szoktuk otthon felejteni, vagy az utolsó pillanatban kiderül, hogy éppen fogyóban van, és venni kellene néhány levéllel, hogy biztosan kitartson a kirándulás alatt is. Ráadásul annyira pici kiegészítőről van szó, hogy sokszor a táskánk egy rejtett zugából kell előszednünk, ami sokszor kihívást jelent. Gyakran otthon szembesülünk azzal, hogy volt nálunk elem, csak nem találtuk meg a sok holmi között a hátizsákban.

Könnyebb helyzetben vannak azok, akiknek a fülében tölthető hallókészülék van. Az akkumulátoros hallókészülék ugyanis megadja azt a luxust, amit az elemes változatban nagyon hiányolunk:

  • nem kell soha elemet cserélnünk,
  • nem kell évente több száz elemet vásárolnunk – ezáltal védjük a környezetet is,
  • nem kell mindenhol tartanunk az elemekből egy-egy csomagot, hogy kéznél legyen,
  • nem maradunk hangok nélkül hosszabb időre, míg nem jutunk elemhez, melynek beszerzése sokszor körülményes.

A legerőteljesebb ellenérv a tölthető hallókészülék ellen az, hogy mi van akkor, ha áram nélkül maradunk, ami egy erdei éjszakázás során előfordulhat, vagy ha a szállásunkon áramszünet áll be. Semmi gond! Egyes tölthető hallókészülékek erre is biztosítanak alternatívát, és hagyományos elemmel is működnek, ilyen például az Oticon Opn újratölthető változata is, mely elérhető Audiopont Halláscentrumainkban. Ezzel a megoldással kevesebb kényelmetlenséggel, a környezetet védve tudjuk élvezni a természet hangjait!

A hallókészülék kiválasztásakor fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy az életvitelünkhöz válasszunk megfelelő hallókészüléket. Érdemes megfontolni és átgondolni, hogy az elemcserével járó kényelmetlenségeket mennyire tudjuk tolerálni.

Mi erre is figyelünk a hallásgondozás során! Jelentkezzen be hozzánk hallásvizsgálatra, segítünk megtalálni az életvitelének megfelelő hallókészüléket – legyen Ön lelkes túrázó vagy irodában dolgozó vezető.