Strodl Lászlóné, Brigitta nagyon sikeres üzletkötő. A mélyreható szakmai ismeretei mellett sikere minden bizonnyal kedvességében és nyitott, pozitív személyiségében rejlik. Hogy megértsen másokat és megértesse magát, számára rendkívül fontos a mindennapi munkájában.

Hirtelen változás

Felnőtt koromban, 29 évesen szembesültem először azzal, hogy gond van a hallásommal. Akkoriban nem is állandó probléma jelentkezett, hanem csak ideiglenes; 1994 nyarán lecsúsztam egy nagyon meredek csúszdán, amikor hirtelen éles fájdalmat éreztem és valami nagyot pattant a fülemben. Dobhártyaplasztikára volt szükségem, mert perforálódott a dobhártyám. A műtét után szépen gyógyultam és egészen sokáig tünetmentes voltam.

Azután 2015-ben, életem egy nehéz szakaszában azt vettem észre, hogy egyre többször vissza kell kérdeznem, mert nem értem, amit mások mondanak nekem. Már a munkám során is zavart a sok visszakérdezés, az értekezletek megértése és követése igazi rémálom lett. Minden olyan helyzet, ahol volt egy kis alapzaj, már gondot okozott. Egyre frusztráltabbá váltam, magamra voltam mérges. A külvilág felé titkolni és palástolni igyekeztem, inkább befelé dühöngtem.

Emiatt egyértelműen feszültebb, idegesebb lettem, pedig alapvetően egy nagyon nyitott, életigenlő, kommunikatív ember vagyok. Szörnyű volt, hogy elkezdtem bezárkózni azért, mert nem jól hallottam.

Tudatosan keresni a megoldást

A korábbi fülproblémám miatt tudtam, hová kell fordulnom ellátásért. Győr belvárosában sétálva többször láttam már a halláscentrumot, ahová aztán be is tértem, tájékoztatásért. Szerintem a sors akarta, hogy pont Mónika jött oda hozzám, aki azóta is az audiológusom. Pedig többen is dolgoztak az üzletben, és nem is voltak náluk ügyfelek. Móni az első perctől kezdve, mondhatni, fogta a kezem. Nagyon szimpatikus volt, mindent elmagyarázott, minden kérdésemre türelmesen válaszolt. Ő végezte az audiológiai szakvizsgálatot, és egy fül-orr-gégész orvos is megvizsgált. Azóta is ragaszkodom Szabóné Köteles Mónikához, az audiológusomhoz, mert nagyon törődik velem, nagyon jól ismeri a problémáimat, bármikor beugorhatok hozzá, kedvesen fogad az Audika Halláscentrumban.

Móni elmondta, hogy a hallásállapotomhoz fülmögötti hallókészülék kell, megmutatta, hogyan néz ki, és fel is tette a fülemre. És ahogy kiléptem vele az utcára… Ott éreztem megint, hogy te jó ég, megint hallom a hangokat! Szinte lebegtem, olyan boldog voltam. Életem végéig nem fogom elfelejteni azt az érzést. Mindent hallottam, éreztem, hogy újra pezseg körülöttem az élet.

Az audiológusnál

Pezseg körülöttem az élet!

A hallókészülékkel kinyílik a világ, sokkal nyitottabb vagyok én magam is, üdébb, boldogabb. Hallom azokat a dolgokat, amiket elzárt korábban tőlem a hallásproblémám, például a madárcsicsergést, a távoli repülő zaját vagy a morajlásokat. Ráadásul nekem semmi gondom nem volt azzal, hogy hozzászokjak a hallókészülék használatához. Sőt! Korábban nagyon kellett összpontosítanom, hogy megértsem, mit mondanak nekem mások, és ez rendkívüli mértékben elfárasztott. A hallókészülék megkönnyíti, hogy megértsek másokat, értsem a beszélgetéseket, nem kell annyira figyelnem. Kényelmes, komfortos és olyan, mint egy ékszer: a gyűrűvel és a nyaklánccal együtt teszem fel reggel, ez már teljes mértékben a reggeli rutinomhoz tartozik. Este pedig kiveszem, ráteszem a töltőre, és reggelre újra egész napos használatra kész.

Szerintem egyáltalán nem kell megijedni a hallókészülékektől, mert kényelmesek, segítenek és nagyon picik, nem is látszanak, a haj eltakarja őket. És egy idő után olyan természetessé válik a napi viselés, mint bármilyen ékszeré, csak ez mellette még javítja az életminőséget. Szerintem ettől nem szabad félni, nekem az életem részévé vált és imádom.

Kommunikáció közben

Az Oticon

Többféle hallókészülék márkát ismerek, mert amikor Mónikához betévedtem, ő egy másik cégnél dolgozott. Azután, amikor új munkahelyre került, mentem vele, és a hallókészülékem lecserélésekor már Oticon készüléket helyezett fel a fülemre. Nagyon szeretem ezt a készüléket, tökéletesen hallok vele, ráadásul tölthető, ami számomra egy nagy könnyebbség, nem kell az elemekkel bajlódni. Egyszerűen ráteszem a töltőjére, egy mágnes behúzza a megfelelő helyre, nem is kell igazgatni. Nagyon egyszerű a használata.

A hallás, mint minden érzékszervünk, nagyon fontos. És ha gond van vele, akkor azt egy ilyen fantasztikus készülékkel meg kell próbálni javítani. Én azt mondom, nem szabad hagyni, hogy akadályozzon minket a rossz hallás a mindennapjaink során. A készülékem nélkül valószínűleg a munkám sem tudnám végezni, valami olyan elfoglaltságot kellene találnom, ahol nem kellene kommunikálnom. Biztosan nem szeretném annyira, mint a mostanit.

Nézze meg Ön is, mint mondanak Audika nagyköveteink az Audika Halláscentrumokról és audiológusaikról!