Milyen a jó audiológuscsapat-vezető, szakmai tanácsadó? Nos, erre nincs általános érvényű igazság. Azt viszont tudjuk, hogy nálunk, az Audika Halláscentrumoknál milyen: olyan, mint Horváth Gréta. Megbízható, céltudatos, pontos és elkötelezett.

Horváth Gréta lassan két évtizede, egy teljesen más szakmából érkezve találta meg igazi hivatását. Korábban vám- és külker ügyintézőként kereste a kenyerét, ám Magyarország Uniós csatlakozásával, a határok megszűnésekor egyre kevesebb lett a feladat, és Grétának lépnie kellett.

A kezdetek

„Ígéretesebb szakmát kellett találnom. Jelentkeztem egy álláshirdetésre, amelyben audiológust kerestek. Akkoriban még azt sem tudtam, ez pontosan mi fán terem, de gondoltam, belevágok.”

Egyes területek, mint például az anatómia vagy a kórtan, alapvetően nem változnak, de időnként azokat is elő kell venni, át kell ismételni, hogy a kapcsolódó technikai fejlődéseket is ismerjék az audiológusok. Évente többször újdonságokkal jelentkezik az Oticon, és a hallókészülékekhez kapcsolódó új tudást is meg kell szerezni, át kell adni az ügyfeleknek.

„Régebben az ügyfeleknek nem volt ekkor információigényük. Most már természetesen ők is tudni akarnak minden technikai-technológiai újdonságról. Nagyon tudatosak lettek a hallókészülék használók.”

Gréta elvégezte a képzéseket, minden lehetséges fórumon és tréningen képezte magát. Ahogy mélységeiben megismerte a szakmát, egyre inkább kezdte azt magáénak érezni.

„Az tetszik a legjobban, hogy folyamatosan tanulhatok. Szinten kell tartani a tudásom ahhoz, hogy technikai fejlődéssel lépést tudjak tartani. Ez nem olyan szakma, hogy egyszer megtanulom, utána nyugodtan hátradőlhetek! Nem csak a technológiai változásokat kell követni, hanem fejleszteni kell a kommunikációnkat, lépést kell tartani az ügyféligények változásával, a modernizáció minden aspektusával.”

Az Oticon márka

„Audiológus pályám első 15 évét egy olyan hallókészülék forgalmazó cégnél töltöttem el, ahol több gyártó készülékével is foglalkoztam, így volt időm és lehetőségem is alaposan megismerni az egyes gyártók különböző készülékeit. Ezért amikor az Audika Halláscentrumokhoz átigazoltam, már tudtam, hogy itt egy jó minőségű, kiemelkedő műszaki és funkcionális tudással rendelkező készülékcsaládot ajánlhatok. Az Oticon készülékekkel nekem nagyon jó tapasztalataim voltak és vannak, így jó szívvel, bátran tudom ajánlani ügyfeleimnek.”

Vezetőként dolgozni

„Számomra vezetőnek lenni azt jelenti, hogy minden téren élen kell járni, példát kell mutatni, legyen szó akár a tanulásról, fejlődésről vagy szakmáról. Szigorú vagyok, ezt tudják rólam a kollégáim, de teljes mértékben elfogadják. Hiszen ez a szakma alapvetően nem enged teret a szétszórtságnak: a szakmai dokumentációk elkészítése, a készülékek felírása mind-mind szigorú szabályokhoz kötöttek.

Egyik nagyon kedves feladatom az oktatások megtartása. Nagyon sok témában képezzük egymást a kollégákkal, az ügyfélélmény fejlesztésétől kezdve a hallókészülékek újdonságain keresztül a hallás világának híreiig. Ezekre az oktatásokra mindig alaposan felkészülök, hiszen a tudásom legjavát akarom nyújtani. Emellett pedig a „rendes” audiológus munkát is végzem, hiszen ez az egyik alapvető feladatom. Mindez meglehetősen sok időt jelent.

Azért, hogy mindenre jusson elég idő, szervezetten élek, a napjaim szinte órára pontosan be vannak osztva. Természetesen, ha kell, a szabadidőmből is szívesen áldozok a munkára, de alapvetően az a véleményem, hogy a pihenésre, a regenerációra is feltétlenül kell időt szánni. Az a titok, hogy nem szabad túlzásokba esni; meg kell találni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Ez persze komoly szervezést igényel.

Erre tényleg kell figyelni, mert minden ügyfél egyedi igényekkel érkezik hozzám, mindig az a legfontosabb, akivel éppen szemben ülök. Fárasztó egy nap 6-10 ügyféllel is foglalkozni, de másnapra mégis meg kell újulni, hogy az aznapi ügyfeleknek is a maximumot tudjam nyújtani. Erre a módszerem a rendszeres úszás, ez a jelenlegi helyzetben nagyon hiányzik. A járvány kitörése előtt jógaórákra is jártam, de mostanában a futás marad. Le kell vezetni az energiákat, feszültségeket, én ebben a három sportban találtam meg ennek az útját.”

Ha Önt is érdekli egy ilyen, kihívásokkal és örömökkel teli szakma, mint az audiológusoké, nézze meg karrier oldalunkat!