Hatalmas fejlődésen esett át a hallókészülék-iparág: a mai modern készülékek már akár a természetes halláshoz hasonló élményt tudnak viselőiknek nyújtani. Az állandó streamelésnek és a halláskényelmi funkcióknak azonban ára van: hamarabb merülnek le az elemek. Van erre a problémára megoldás, ez az újratölthető hallókészülék.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 466 millió ember kénytelen technikai segítséget igénybe venni a jó halláshoz. A hallókészülékek fejlesztésén dolgozó kutató, audiológus, mérnök és technikus szakemberek folyamatosan dolgoznak a kutatás és fejlesztés területén, hogy az arra rászorulóknak még jobb hallást biztosíthassanak. Különféle ötleteket dolgoztak ki arra vonatkozóan, hogy a hallókészülékek hogyan működhetnek és hogyan eszenk szabályozhatók a jövőben.

A hallókészülék elemek jövője

A hallásjavító technológia folyamatosan változik. A 10 évvel ezelőtti eszközökhöz képest a mai segédeszközök mind képességükben, mind teljesítményükben jelentősen fejlettebbé váltak.

A hallókészülék-elemek is fejlődtek, a hallókészüléket használók mégis azt tapasztalják, hogy azok élettartama egyre rövidebb.

Ennek oka, hogy az új hallókészülékekhez számos olyan hallásélményt fokozó funkció választható, amelyek energiaigénye miatt a korábban néhány hétig is kitartó elemek ma már csak néhány napig bírják. Aki azonban úgy dönt, hogy az újratölthető hallókészülékek közül választ magának, megkímélheti magát attól, hogy több száz elemet vásároljon, cseréljen és dobjon ki.

A hallókészülék-használók körében évek óta az elemek jelentik a fő problémát, pedig a hallókészülék sikere nem elhanyagolható részben a megbízhatóságuktól függ.

Egyesek úgy vélik, hogy az újratölthető akkumulátorok jelentik a hallókészülékek jövőjét.

Ráadásul az újratölthető hallókészülékek előnyei egyértelműek: hosszú távon pénzt takarítanak meg, könnyen kezelhetők. Nincs több apró elemajtó, amelyet ki kell nyitni az elemek rendszeres cseréjéhez. Az induktív töltővel a hallókészülékek éjszakai újratöltése kényelmesebb és biztonságosabb mint a hagyományos cink-levegő elemek használata, mivel lehetővé teszi a vezeték nélküli mágneses mezővel rendelkező készülékek egyszerű újratöltését. A hallókészülékek ugyanis automatikusan elkezdenek tölteni, amint a töltőbe helyezik őket.

Az újratölthető akkumulátorok másik előnye, hogy elterjedésüket követően a jövőben nem lesz pár naponta kidobandó elem. Közismert, hogy a használt elemek jelentős mennyiségű hulladékot jelentenek – pl. ha valaki öt évig mindkét fülében hallókészüléket visel, az körülbelül 500 cink-levegő elemet használ el. Az újratölthető elemekkel ellátott hallókészülékek ezért nem csak könnyebben használhatók, de lényegesen környezetbarátabbak is.

Fejlődés az újratölthető hallókészülék területén

Az Oticon  újratölthető hallókészülékek (mint például a MiniRTE) dokkoló rendszert használnak az újratöltéshez. Ennek a rendszernek az előnye a rugalmasság.

Az Oticon újratölthető opció másik előnye, hogy az ízületi gyulladásban szenvedőknek kifejezetten előnyös az Oticon töltőállomás. A töltő aljában egy mágnes található, így nem kell pontosan, meghatározott helyzetben beletenni a töltőbe a hallókészüléket, mivel a mágnes a megfelelő helyzetbe húzza a hallókészüléket.

Az újratölthető hallókészülékek kiválók, ha használójuk ki szeretné használni az új Bluetooth és streaming lehetőségeket. Ezek a funkciók nagyon kényelmessé teszik az életet, de egyben energiaigényesek is.

Az ilyen hallókészülékek töltőállomásaihoz USB-kábel is jár, ami azt jelenti, hogy feltöltheti az autóban vagy csatlakoztathatja hordozható tápegységekhez kempingezés vagy akár hosszú nemzetközi repülés közben is.

Egyéb töltési lehetőségek

Indukciós vezeték nélküli töltés

Az indukciós töltés egy mágnestekercs által létrehozott elektromágneses mezőt használ, hogy feszültséget indukáljon a készülék belsejében lévő vevőben. Ezt a feszültséget használják fel az akkumulátor töltésére. Ez a fajta vezeték nélküli töltés leggyakrabban a töltőpadokon látható, és elsőként a mobiltelefonoknál terjedt el.

RF vezeték nélküli töltés

A rádiófrekvenciás vezeték nélküli töltési technológia olyan rádiófrekvenciákat használ, amelyeket egy vezeték nélküli töltőn keresztül továbbítanak, és az eszközben lévő vevő (nem tekercs) fogja be, majd egyenfeszültséggé alakítja.

Ez egy ígéretes, új technológia, amelyen azonban még sokat kell dolgozni, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Mit tartogathat még a jövő a hallókészülékek fejlődésében?

Gondolatirányítás

A nem túl távoli jövőben még az is előfordulhat, hogy a hallókészüléket gondolataink segítségével vezérelhetjük. A tudósok azt remélik, hogy olyan hallókészülékeket fognak kifejleszteni, amelyek dinamikusan alkalmazkodnak viselőjük szándékaihoz. Ha például két beszélgető társaság között áll beszélgetés közben, de csak az egy csoportban folyó beszélgetést szeretné követni, a hallókészülék felismeri, hogy mire szeretne figyelni, és csak a követni kívánt beszélgetést továbbítja.*

*Saarlandi Műszaki és 
Gazdaságtudományi Egyetem

Vezérlés a tekintet iránya alapján

Lehetséges, hogy a jövő hallókészülék modelljei fej- vagy szemmozgások segítségével is tudják majd követni a hallókészülék-viselő társalgási szándékát.**

** Hearing4All Kutatóközpont az Oldenburgi Egyetemen

Regeneráló sejtek a belső fülben

A Harvard Egyetem és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói legalábbis állatkísérletek során találtak módot a sejtek regenerálására (link: https://news.usc.edu/140224/new-study-shows-hope-for-hearing-loss/ ) a belső fül mélyén. A korábbi próbálkozásokhoz képest döntő áttörést jelentett, hogy megtalálták a módját, hogy olyan gyógyszereket vigyenek át a szükséges helyre, amelyek visszaállíthatják az elpusztult idegeket és sejteket.

A jövő izgalmasnak hangzik, nem igaz? Eltarthat egy ideig, amíg az itt leírt technológiák piacra kerülnek, de addig is tájékoztatjuk Önt a hallókészülék-technológia világának legfrissebb híreiről.

Ha új hallókészülékre van szüksége, egyszerűen látogasson el hozzánk egy személyes konzultációra tapasztalt audiológusainkkal!