Sokan teljesen biztosak abban, hogy nincs semmilyen problémájuk a hallásukkal, de gyakran előfordul, hogy a környezetükben lévők véleménye ezzel szöges ellentétben van. Hogyan bizonyosodjunk meg róla, hogy kinek van igaza? Tényleg nem hallok úgy mint régen?

Nem hallok!

Mozgalmas és zajos életünk lassan tönkre teheti hallásunkat. A forgalom zúgása, a hangos zene, amit fül- és fejhallgatóinkon keresztül hallgatunk, a zenei fesztiválok, amelyek hatalmas hangszórókból sugározzák a dalokat és a minket körülvevő élet egyre hangosabb zaja is károsíthatja a fület, már középtávon hallásromlást okozva.

Talán Önnek is ismerős, hogy bár úgy érzi, kutya baja a hallásának (na jó, pici talán mintha már nem olyan lenne, mint régen), de a környezetében mást gondolnak erről. Hogyan bizonyosodjunk meg róla, hogy kinek van igaza?

A halláscsökkenés könnyen felismerhető tünetei lehetnek, amikor:

  • tompának hallja a hangokat, mintha víz lenne a fülében;
  • könnyen félreérti az embereket;
  • gondot okoz a mássalhangzók helyes felismerése és megkülönböztetése;
  • rendszeresen meg kell kérnie másokat, hogy ismételjék meg magukat, vagy hogy lassabban beszéljenek,
  • a szomszédok, családtagok gyakran panaszkodnak, hogy túl hangosan hallgatja a televíziót vagy a zenét.

Ezek árulkodó jelei annak, hogy bizony, elérkezett az idő a hallásvizsgálatra. Fel kell ismernie, hogy mi történik a fülével. Akár átmeneti, akár tartós a halláskárosodás, mindenképpen szakértő segítségre van szükség.

A halláskárosodás négy típusa – a hallásromlás különböző okai

Vezetéses vagy konduktív hallásvesztésről van szó, ha a hallási lánc valamiért megszakad és a hang nem éri el a belső fület. A vezetéses hallásvesztés általában gyógyszerrel vagy műtéttel kezelhető.

Szenzorineurális hallásvesztésről akkor beszélünk, ha a hallásromlás oka a belső fülben vagy a hallóidegben fellelhető károsodás vagy probléma.
A kevert hallásvesztés magában foglalja mind a konduktív, mind a szenzorineurális halláskárosodást.
Hallási neuropátia zavar akkor fordul elő, ha a hangok ugyan normálisan áthaladnak a fülön, de a jel nem jut el az agyba vagy legalábbis nem úgy, hogy az agy azt fel tudja dolgozni. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik életkorral összefüggő hallásproblémák miatt hallókészüléket viselnek, idővel jobb agyműködést képesek fenntartani mint kezeletlen hallásromlással élő társaik.

Mikor érdemes ellenőriztetnie a hallását?

A halláskárosodás kezelése annak mértékétől függően változik. A fokozatos, életkorral összefüggő hallásvesztés olyan érzés, mintha valaki nagyon lassan halkítaná le a rádió hangerejét. Ez észrevétlen maradhat, mindaddig amíg valaki nem jön és vissza nem tekeri a hangerőt. Egy hallókészülék képes megfelelően felerősíteni  a világ hangerejét.

Az egészséges felnőtteknek legalább kétévente ajánlott egyszer hallásvizsgálatot végezni.
A zaj okozta halláskárosodás minden korosztályt érinthet. Ezért, ha olyan környezetben dolgozik, ahol magas a zajszint, például építkezésen vagy útkarbantartásokon, akkor évente célszerű megbizonyosodni arról, hogy nem szenvedett-e halláskárosodást.

A szokásos javaslat szerint az ötven év felettieknek évente hallásvizsgálaton kell részt venniük.

A hallásvesztés nagyobb valószínűséggel befolyásolja az életét, ahogy öregszik, mert a szerzett károsodások hatása összeadódik.

Hatvan év felett a belső fülben lévő szőrsejtek, amelyek felelősek a hanghullámok továbbításáért, az életkor előrehaladtával sérülhetnek, ezért ettől a kortól minden felnőtt számára kiemelten fontos az éves hallásvizsgálat elvégzése, függetlenül attól, hogy tüneteket tapasztal-e vagy sem.

Azokban az esetekben, ahol bekövetkezett a hallássérülés, még fontosabb a rendszeres, évente legalább egy hallásvizsgálat elvégzése.
A hallókészülékek élettartama a használat módjától függően körülbelül 7 év. Fontos azonban, hogy évente ellenőriztessük őket, hiszen a hallás lassan megváltozhat, különösen az életkorral összefüggő halláskárosodásban szenvedő felnőtteknél.

A vizsgálatok egyszerűek, gyorsak és fájdalommentesek és segítenek megvédeni hallását, vagy olyan diagnózishoz vezetnek, amely megadja a szükséges segítséget a annak helyreállításához.

A rossz hallás hatása az életminőségre

A nem megfelelő hallás befolyásolja a másokkal való kommunikáció módját. Mivel a hallásállapota miatt a korábban megszokott könnyed beszélgetések már fárasztóvá, kényelmetlenné válnak, inkább lemond róluk. A beszélgetések hiánya pedig elszigeteltséghez vezet.

Ha nem hall jól, akkor az befolyásolhatja a beszédkészséget is. Hallania kell önmagát ahhoz, hogy megfelelő hangokat kapjon. Ha nem hallja pontosan a saját maga által kiadott hangokat, akkor például a telefonhívások frusztrálók lehetnek. A szeretteivel a kommunikáció vagy az unoka hívása is nehézkessé válik.

Ha nem hall jól, akkor a kedvenc helyei, éttermei látogatása is teherré válhat, hiszen nem érzi jól magát egy zsúfoltabb környezetben, ahol az egyébként is nehezebbé vált kommunikáció még nagyobb kihívást jelent.

Rendszeres ellenőrzéssel egy teljes életért!

A hallókészülék technológia folyamatosan és gyorsan fejlődik. Ma már számos olyan fejlesztés és funkció létezik, amelyek néhány évvel ezelőtt még nem voltak elérhetők, mint például a vezeték nélküli, Bluetooth-vezérelt hallókészülékek.

A hallókészülékek csodálatos munkát végeznek a beszélgetés hangjainak a háttérzajtól történő elkülönítésében. A hallókészülékek intelligensebbek, mint valaha. Célszerű évente meglátogatni audiológusát és tájékozódni nála az újdonságokról.

Bár a hallásvizsgálat eredménye önmagában nem változtatja meg a halláskárosodás mértékét, de tisztázni tudja a hallásromlás okait és segít újra hangokban, kommunikációban, kapcsolatokban teljes életet élni. Ne kelljen beismernie: nem hallok. Jelentkezzen be az Önhöz legközelebbi halláscentrumunkba!