5 tévhit, ami a halláscsökkenés kései kezeléséhez vezet

A kedvenc pillanatunk a hallásgondozás alatt az, amikor a hallókészüléket az ügyfeleink fülére illesztve lehullanak a gátak és az ellenállás. A szemek csillogni kezdenek, a mosoly az arcra költözik – ez a színtiszta boldogság. Csak az a kár, hogy sokan túl későn élik meg ezt a pillanatot a bennük kavargó tévhitek miatt.

Különösen a korral járó halláscsökkenéssel küszködőknél látjuk, hogy fenntartásokkal érkeznek hallásgondozásra, hiszen számukra jelentős változást jelent egy hallókészülék megszokása és hordása. Érthető hát, hogy nagy bennük az ellenállás, hiszen bármilyen segédeszközről is van szó, a kezdeti lépéseket nem könnyű megtenni.

Éppen ezért a hallásvizsgálat után azonnal egy átfogó beszélgetéssel kezdünk, hiszen számtalan téves információt kell a helyére tennünk. Az öt leggyakoribb tévhitet most meg is cáfoljuk ebben a cikkben!

1. “A hallókészülékkel elősegítem a hallásom további romlását.”

Valamiért sokakban él az a tévhit, hogy a hallókészülék, mivel felerősíti a hangot, tovább rontja a meglévő hallásunkat.

Valójában a hallás a hallókészülék viselésével nem romlik, hanem épphogy segíti azt, hogy ne gyorsuljon fel a hallásromlásunk!

A hallókészülékkel túl erősnek hallott hang valójában nem az, csupán azért érezzük annak eleinte, mert már hozzászoktunk a hanyatló hallásunk miatt évek óta halkabbá váló hangkörnyezetünkhöz. Valójában az a természetes hangerősség, ahogyan a hallókészülékkel hallunk, és beletelik egy kis időbe, míg agyunk újra megtanulja úgy feldolgozni a hangingereket, ahogyan régen. Ahogyan ez fokozatosan megtörténik, nem érzékeljük majd hangosnak.

Az agyunk és a fülünk úgy lett „kitalálva”, hogy képes legyen hallásra. Működésük alapfeltétele, hogy rendszeresen hangingerhez jussanak, hiszen így maradnak edzésben. Ha nem halljuk elég jól a hangokat, a hallásért felelős idegpályák és érzékelő szőrsejtek ellustulnak, elfelejtik feladataikat, és a hallásunk egyre rosszabbá válik.

A hallókészülék tehát biztosítja azt a hangingert, amihez nem jutnánk hozzá nélküle, ezáltal pedig támogatja a hallásunk működését.

2. “A hallókészülék ront a megítélésemen.”

Sokan tartanak attól, hogy ha hallókészüléket fognak hordani, a környezetük más szemmel fog rájuk nézni. A leggyakoribb félelmek a következők:

  • a fülben lévő hallókészülék öregít,
  • csúnyán néz ki,
  • mindenkinek feltűnik,
  • és inkompetensnek tűnnek miatta.

Valamiért elterjedt az a rémkép az emberek fejében, hogy egy hallókészülék óriási, bumfordi és csúnya. Pedig a mai hallókészülék technológiák dizájnosak, teljesen a stílusunkhoz illeszthetőek, és apró méretűek – diszkréten megbújnak a fülünkben vagy mögötte. Mindenképpen érdemes legalább megnézni, milyen a választék ma a halláscentrumokban, hogy reális képünk legyen róla!

3. “A hallókészülék mindent túlzottan felerősít!”

Talán a régi hallókészülékek miatt gondolják azt sokan, hogy a hallókészülékek zajosak és mindent indokolatlanul felerősítenek. Vagy mindent hallunk velük és a beszédet nem értjük a túlerősítés miatt, vagy csendesebbre vesszük a hangot, de akkor a beszéd is alig hallható.

A mai hallókészülék technológiák azonban kifejezetten azt célozzák meg, hogy a beszédértés a lehető legjobb lehessen, miközben a környezetünk hangjait is élvezhetjük.

Számtalan beállítási lehetőség van a mai hallókészülékekben, amivel maximálisan az életvitelünkhöz, hallásgörbénkhez, igényeinkhez tudjuk igazíttatni a hallókészülékeinket. Van bennük például zajszűrő, amely a kellemetlen hangokat csökkenti, van benne olyan funkció, amelyik kiemeli a számunkra releváns hangokat az egyes helyzetekben. Mindezt a kéréseink és visszajelzéseink alapján finomhangolja az audiológusunk a próbahordás alatt.

4. “Csak akkor van szükségem hallókészülékre, ha a hallásom már nagyon rossz.”

Ez a megállapítás több szempontból is helytelen. Egyrészt, mire észrevesszük magunkon a halláscsökkenés jeleit, már egy elég rossz hallásról beszélhetünk.

Mivel az agyunk fokozatosan alkalmazkodik a hanyatló hallásélményhez, nem érzékeljük különöseben, hogy baj van. Ezért van az, hogy a családtagok már sokkal hamarabb észreveszik a gyanús jeleket.

Másrészt a legjobb, ha már az első mérhető halláscsökkenésnél megkezdődik a hallókészülék ellátás. Ugyanis minél hamarabb kezdünk el hallókészüléket hordani, annál kisebb mértékben fogunk szenvedni a halláscsökkenés okozta kommunikációs nehézségek miatt. És minél később jutunk el szakemberhez, annál nehezebb lesz megszokni a hallókészülék viselését is.

Emiatt a legjobb döntés, ha rendszeresen, évente, kétévente részt veszünk egy hallásvizsgálaton, hogy már a halláscsökkenés korai szakaszában megtehessük a legfontosabb lépéseket hallásunk megőrzése érdekében!

5. “Interneten is vehetek hallókészüléket.”

Sajnos rendszeresen találkozunk olyanokkal, akik pórul jártak azzal, hogy gyorsan és olcsón próbálták megoldani a hallásproblémájukat egy online rendelt, hallókészülékként hirdetett eszközzel. A probléma azonban az, hogy ezek a hangerősítők nem megfelelőek a halláscsökkenés kezeléséhez.

Nincs két egyforma fül, sem két egyforma hallásveszteség. Ezért elkerülhetetlen, hogy előzetes hallásvizsgálat és próbahordás nélkül válasszunk hallókészüléket!

Ezt a feladatot pedig csak audiológus szakember képes ellátni, ő tud az audiogram alapján hallókészülékeket javasolni kipróbálásra, amit szükség esetén egyéni, fülünkre készített fülillesztékkel tudunk elvinni.

Ne sajnáljuk tehát az időt egy személyes találkozóra, sem pedig a próbahordásra! Hosszú távon ugyanis drágább egy online rendelt készülék, ugyanis, ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, valójában feleslegesen költöttünk rá pénzt.

Ha bármilyen félelem vagy kérdés van Önben a hallókészülékkel vagy a halláscsökkenésével kapcsolatban, vagy szeretne meggyőződni róla, hogy a hallása megfelelően működik, keresse fel Audika Halláspontunk egyikét, és mi segítünk!

Kipróbálok egy hallókészüléket!