Ilyen legyen a hallókészülék tisztítása, hogy elkerülje a szervizproblémákat

Hogy miért olyan fontos a hallókészülék tisztítása? Hát ki ne szeretné, hogy a hallókészülékei mindig megbízhatóan működnének? Ha szinte soha nem kellene a javítás miatt nélkülöznie őket?

A rendszeres karbantartás fontos a hallókészülékek hosszú távú működőképességének megőrzéséhez. Előfordulhatnak balesetek, de a tipikus problémák megelőzhetők, ha tudjuk, hogyan zajlik megfelelően a hallókészülék tisztítása.

Hallókészüléktisztító eszközök

Persze a rendszeres otthoni ápoláshoz megfelelő felszerelésre is szükség van. A hallókészülék tisztítása kapcsán felmerülő összes feladat megoldható az alábbi egyszerű, bármely halláscentrumban beszerezhető eszközökkel:

 • viaszeltávolító kefe;
 • puha, tiszta, száraz kendő;
 • viasz csákány/drót hurok;
 • szellőző furat tisztító,
 • tisztító pumpa.

Ezek a tisztítóeszközök akár készletben is kaphatók, de ahogy szinte mindenre, itt is léteznek alternatív megoldások.

 • Egy már levitézlett, puha sörtéjű gyermekfogkefe tökéletesen beválhat, mint viaszeltávolító kefe.
 • A szellőzőfurat tisztító eszközt kiválthatja egy kevésbé kényelmesen használható, de a célnak még éppen megfelelő, gondosan széthajtogatott hajtű egyenes szára is.

Legyen óvatos!

A hallókészülék bizonyos részei érzékenyek (pl. a mikrofon és a hangszóró), ezért egy kis odafigyelést igényel a tisztításuk. Ha nem biztos abban, hogyan tisztítsa meg az adott hallókészülék-modelljét, akkor kérje meg audiológusát, hogy mutassa meg, hogyan kell biztonságosan ápolni azt.

Néhány általános tipp, amelyet érdemes szem előtt tartani!

 • Soha ne kerüljön víz a hallókészülékre; mert károsíthatja az érzékeny elektronikát.
 • Soha ne használjon olyan vegyi oldatokat vagy törlőkendőket, amelyeket nem hallókészülékkel való használatra terveztek.
 • Soha ne helyezzen semmit a mikrofon- vagy vevőcsatlakozókba, és ügyeljen arra, hogy viaszt vagy szennyeződést ne nyomjon a nyílásba.

Milyen gyakran tisztítsa hallókészüléket?

Néhány tisztítási eljárást célszerű naponta, míg másokat elegendő hetente egyszer elvégezni.

A hallókészülék napi tisztítása

A reggeli tisztítás azért ajánlott, mert a hallókészüléknek volt ideje megszáradni az éjszakai üzemszünete alatt, így az esetlegesen rárakódott viasz és a lerakódások könnyebben eltávolíthatók.

 • Finoman dörzsöljük át a mikrofon fedelét a viasz eltávolításához.
 • Óvatosan töröljük le az egész hallókészüléket egy puha ruhával.

 A hallókészülék heti tisztítása

Hetente egyszer érdemes egy kicsivel több időt fordítani a további szennyeződések és lerakódások óvatos eltávolítására az alábbi szempontok alapján:

 • A makacs lerakódásokat vagy viaszlerakódásokat gyengéden távolítsuk el a dróthurok segítségével. Ezt az eszközt ne használjuk a mikrofon vagy a hangszórók tisztításához.
 • A viaszvédővel ellátott modelleknél ellenőrizzük és szükség szerint cseréljük is ki a viaszvédőt.

További hasznos gondozási tippek

Mint minden elektronikus eszköznél, itt is van néhány olyan általános ápolási és használati szabály, amit érdemes betartani:

 • Amikor nem használjuk, ne tároljuk a készülékeket a fürdőszobában vagy a konyhában. Ezeket a helyiségeket rendszeresen használják a családtagok, ráadásul sok a folyadék, és elég csupán egy figyelmetlen másodperc, hogy a hallókészülékek besodródjanak a csapba vagy mosogatóba és ellepje a víz.
 • A hajlakk és más hajápoló termékek nincsenek túl nagy barátságban a hallókészülékekkel. A spray összegyűlhet a hallókészülék belsejében és ott számos nemkívánatos problémát okozhat. Az ilyen termékek használata előtt vegyük le a hallókészülékeket, és csak akkor tegyük vissza, amikor megszáradt a spray vagy a hajlakk.
 • Ügyeljünk rá, hogy gyermekek és házi kedvenceink ne férjenek hozzá készülékeinkhez. Az állatok és a csecsemők könnyen megrághatják vagy lenyelhetik a hallókészüléket, az idősebb gyermekek pedig játéknak használva eltörhetik vagy elveszthetik azokat. A legjobb, ha a hallókészüléket olyan helyen tároljuk, amelyet a háziállatok és a gyerekek nem érnek fel.
 • Ellenőrizzük gyakran az elemek töltöttségi állapotát. Az eldobható elemek gyorsan lemerülnek, különösen, ha modern, sok funkcióval rendelkező hallókészüléket használunk. Mindig legyen nálunk tartalék elem, hogy azonnal ki lehessen cserélni őket, amint lemerültek.
 • Kapcsolja ki a hallókészüléket / nyissa ki az elemajtaját, amikor nem használja. Ezzel energiát takarít meg és lehetővé teszi az elemtartó kiszellőzését is. Természetesen az újratölthető hallókészülékek használónak emiatt nem kell, hogy fájjon a fejük.

Az Oticon weboldalán videós segítséget talál  tisztításról.

Az ITE hallókészülék tisztítása

Kövessük az alábbi lépéseket a hallójáratba helyezhető (ITE) típusú hallókészülékének tisztításához:

 1. Finoman dörzsöljük át a mikrofon fedelét, a hangszórót és a szellőzőnyílásokat a viasz eltávolításához.
 2. Használjuk a dróthurkot a makacs anyagok eltávolításához a szellőzőnyílásból.
 3. Gondosan és gyengéden töröljük le az egész hallókészüléket egy puha ruhával.

Figyelem: Soha ne használjunk vizet, alkoholt vagy vegyszeres törlőkendőt az ITE hallókészülék tisztításához, kivéve, ha a gyártó kifejezetten ezt írja elő.

BTE hallókészülék tisztítása

Kövessük az alábbi lépéseket a fül mögötti (BTE) típusú hallókészülék tisztításához.

 1. Finoman töröljük át a hallókészüléket.
 2. Vegyük le a fülillesztéket a könyökről (ha van).
 3. Töröljük át a fülillesztéket, majd a dróthurok használatával távolítsuk el az esetleg még megmaradt makacsabb szennyeződéseket is.
 4. Puha ronggyal óvatosan töröljük le még egyszer a hallókészüléket és a fülillesztéket.

A fülillesztéket meleg vízzel és szappannal, vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett hallókészülék tisztítószerrel mossuk ki, majd hagyja teljesen megszáradni..
A fülillesztéket a teljes száradás után csatlakoztathatjuk vissza a csőhöz és a hallókészülékhez.

Ne használjon olyan vegyszereket, amelyek nem kifejezetten fülillesztékekhez készültek.

Tipp: Ha van tisztító pumpánk, fújjuk ki vele a párát az illeszték járataiból, hogy gyorsabban megszáradjon.

Amennyiben segítségre van szüksége, keressen fel egy halláscentrumot és kérje szakértő audiológus segítségét!

Tudja meg Ön is, van-e halláscsökkenése!