Lehet hatása a COVID-19-nek a hallásunkra?

A COVID-19-et számos szokatlan tünettel és hosszú távú szövődménnyel hozzák kapcsolatba, és már a hallással kapcsolatos problémák sem hiányoznak a listáról. A kutatások egyik feltörekvő területe, hogy vajon a hirtelen halláscsökkenés oka lehet-e koronavírus-fertőzés, akár tünetként, akár napokkal vagy hetekkel későbbi szövődményként.

Maradandó halláskárosodást jelentettek a COVID-19-hez kapcsolódóan

Tudjuk, hogy számos különböző típusú vírusos és bakteriális fertőzés okozhat hirtelen hallácsökkenést, halláskárosodást. A járványokat kiváltó régebbi koronavírusok, például a SARS és a MERS azonban úgy tűnik, még nem okoztak hallásproblémákat.

Ennek ellenére az Egyesült Királyságban mégis már 2021. év áprilisában megjelent egy eset, melyben először jelentették a COVID-19-hez kapcsolódó hirtelen, maradandó halláskárosodást.

 A Delta változat és a fülfájdalom

Egyre több anekdotikus jelentés érkezik arról, hogy a Delta változat nagyobb valószínűséggel okoz fülfájást, mint a vírus más mutációi. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az orvosok szerint a Delta több felső légúti tünetet okoz, nagyobb nyomást gyakorol a fülekre és fülgyulladást idézhet elő.

Koronavírus és hirtelen halláscsökkenés

A közzétett esetleírások alapján úgy tűnik, hogy a hirtelen hallásvesztés ritkán a koronavírus-járvány tünete.
Gyakoribbnak tűnik a fülzúgás vagy szédülés a fertőzési folyamat későbbi szakaszában. Mindez azt jelenti, hogy ezek a problémák nem részei a tünetek kezdeti megjelenésének, hanem napokkal vagy hetekkel később alakulnak ki.

Egy 2021 februári  áttekintés szerint, amely a halláskomplikációkra vonatkozó adatokat egyesítette, a következőket becsülte:

  • Az emberek 7,6%-a tapasztalt hirtelen halláscsökkenést,
  • 14,8% fülzúgásról,
  • 7,2% pedig szédülésről számolt be.

A gyógyszerek, a COVID-szövődmények hallásproblémákat és hirtelen halláscsökkenést okozhatnak?

Számos a COVID-19-ben szenvedő beteg kezelésére használt gyógyszer – a Remdesivir, valamint a Klorokin és a Hidroxiklorokin – károsíthatják a fület.

A kritikus állapothoz kapcsolódó számos tényező halláscsökkenést, halláskárosodást okozhat, különösen az idősebb betegeknél, mutatták ki a kutatók.

A keringési zavarok halláscsökkenéshez és fülzúgáshoz vezethetnek, mivel a belső fül erősen vaszkularizált, ami azt jelenti, hogy sok eret tartalmaz.

A COVID-19 vakcinák nem befolyásolják a hallást

A Covid-19 vakcinák úgy tűnik, hogy nem befolyásolják a hallást, annak ellenére, hogy egyes jelentések hirtelen halláscsökkenéshez kapcsolják őket. A Stewart és Johns Hopkins Egyetem szakértői csoportja átfésülte az adatokat és megállapította, hogy „nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 elleni védőoltásban részesülőknél nagyobb a kockázata a hirtelen hallásvesztésnek, mint azoknál, akiket nem oltottak be”. – nyilatkozta Daniel Sun.

A maszkok is növelik a hallásproblémákat 

A Rush Egyetem Michaelides intézetében számos olyan beteg fordult meg, akik azt mondják, hogy hallásuk romlott a járvány kezdete óta.

„Kiderült, hogy a hallásuk nem változott”, de a másokkal való kommunikációs képességük igen. Ez azért van, mert maszkot viselnek, amikor nyilvános helyeken megjelennek és a biztonságos távolság megtartása érdekében távolabb állnak egymástól.

A maszk elnyomja a hangot és megnehezítheti a megértést. Emellett a maszkok akadályozzák az emberek azon képességét is, hogy felvegyék a vizuális jeleket, amikor egy másik személy beszél.

Hirtelen halláscsökkenés, hallásvesztés és a COVID

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljesen megérthessük, hogyan hat a koronavírus a hallásra. Még mindig nem bizonyított teljesen, hogy a koronavírus milyen mértékben okoz halláskárosodást, hirtelen hallásvesztést, fülzúgást vagy egyensúlyproblémákat.

Ahogy a világjárvány lecseng majd, és a kutatás a hosszú távú hatások felé tolódik majd el, valószínűleg több lesz a bizonyosság, mint a találgatás.

Változást vett észre? Vegye fel velünk a kapcsolatot! 

Miközben a kutatók folytatják a koronavírus-fertőzés rövid és hosszú távú hatásainak tanulmányozását, addig is érdemes figyelmet fordítanunk fülünk egészégére a későbbi komoly tünetek elkerülése érdekében.

Vannak olyan kezelések is, amelyek segíthetnek egyes fülzúgásban szenvedőknek, amelyeket a hosszú COVID egyik tüneteként jelölnek meg.

Ha halláskárosodása hirtelen jelentkezik, tekintse vészhelyzetnek, és foglaljon időpontot az Önhöz legközelebbi halláscentrumunkba és jelentkezzen be hallásvizsgálatra!

Időpontot kérek hallásvizsgálatra!