A hallókészülék szárító használata nélkül akár a felére is csökkenhet hallókészülékünk élettartama!

A hallókészülékek már régóta úgy vannak megtervezve, hogy hosszú évekig segíthessenek hallani viselőjüknek. A nedvesség az egyetlen, ami miatt aggódnunk kellene: a pára ugyanis képes megrövidíteni a hallásjavító eszközök élettartamát, hacsak nem teszünk ellene valamit. A jó hír, hogy tehetünk! Ennek egyik hasznos eszköze a hallókészülék szárító.

Miért olyan veszélyes a nedvesség a hallókészülékünkre nézve?

Amennyire természetes az, hogy a laptopunkat vagy a karóránkat féltjük a víztől, és nem merünk letenni mellé egy pohár üdítőt, a hallókészülékünk esetében ettől kevésbé tartunk. A legtöbben úgy gondolják, hogy mivel a fülükben van az eszköz, nem érheti nagy baj, víz pedig még kevésbé.

A pára azonban ott van körülöttünk mindenhol, megtelepszik a hallókészülék felületén, és bizony, befurakodik a belsejébe is.

Ezt általában úgy észlelhetjük, hogy a fülillesztékből kiinduló csőben vízcseppeket veszünk észre, és mivel ez a cső a hallókészülék gépházába vezet, ahol a különféle elektronikus alkatrészek bújnak meg, a pára oda is bejut. A finom apró alkotóelemek így korrodálódnak, ami a hallókészülék működési zavaraihoz vezethetnek.

Ez pedig a következő jelenségeket okozhatja nálunk:

  • recseg a készülék,
  • torzulnak a hangok,
  • teljesen elmegy a hang,
  • elhalkul a hallókészülék.

Kellemetlen ezt megtapasztalni, hiszen ha a hallásélményünk romlik, nehezebben állunk helyt a kommunikációs helyzetekben is. Ezért érdemes elkerülni azokat a szituációkat, amikor a kicsapódó pára árthat a készülékünknek.

Mikor vagyunk kitéve a pára veszélyeinek?

Alapvetően minden párás, vizes helyzet növeli annak az esélyét, hogy a hallókészülékben megjelennek a vízcseppek. Ilyen a strandolás, a wellnessezés, szaunázás, edzés, zuhanyzás, fürdés, de az esős, párásan meleg nyári és a hideg téli napokon is megérzi a hallókészülék az ingadozó hőmérsékletet.

Egyes helyzetekben jó megelőzési stratégia, ha hallókészülékünket biztonságos helyen hagyva, üres füllel veszünk részt az eseményeken.

Zuhanyzáskor, strandoláskor vagy gyógyfürdőzés során jó megoldás lehet a szobánkban vagy az öltözőszekrényünkben hagyni a hallókészülékeinket – a saját dobozában. Más helyzetekben azonban nem tudunk mit tenni: esős időben, vagy télen mégsem indulhatunk el hallókészülék nélkül otthonról egy társas eseményre, vagy a munkahelyünkre.

Szerencsére azért egy-egy ilyen eset nem okoz maradandó károsodást a hallókészülékeinkben. A legtöbb hallásjavító eszközt ugyanis a gyártás során csepp- vagy vízálló védelemmel látják el.

A cseppálló hallókészülékek jól viselik a páratartalmat, az esőcseppeket, a ráfröccsenő vizet. Vízálló társaik pedig ennél is többet bírnak, ám ez készülékenként eltérő.

Ezért érdemes rákérdezni audiológusunknál arra, hogy az általunk próbált modell mennyire tűri jól a nedvességet, és válasszunk az életvitelünknek megfelelő darabot.

Egy úszómesternek például, aki ideje nagy részét uszodában tölti, szerencsésebb egy vizet jobban tűrő eszközt választani, mint annak, aki nem hódol a vizes sportoknak.

Megelőzhető a baj!

Szerencsére van lehetőségünk arra, hogy hallókészülékünket tehermentesítsük, állapotát visszaállítsuk egy-egy párásabb esemény után.

A készülékünk ugyanis jól fogja érezni magát, ha a nap végén alaposan kiszárítjuk.

Ezalatt nem azt értjük, hogy tegyük a fűtőtestre, vagy fektessük rizságyra. Ma már remek eszközök léteznek a hallókészülékek párátlanítására.

Szárítókapszulás dobozok

Ez egy egyszerű, zárható műanyag doboz, amibe nedvszívó kapszulát kell behelyeznünk. Ez a kapszula szárítja ki a hallókészüléket mindössze pár óra alatt. A kapszulát pedig pár havonta érdemes cserélnünk, amikor már enyhül a nedvszívó ereje – az új kapszulákat az audiológián, vagy a hallókészülék szaküzletekben könnyedén beszerezhetjük.

Elektromos szárító doboz

Választhatunk elektromos szárító dobozt is, ami bekapcsolva kiszárítja a hallókészüléket. Ennek létezik UV-s változata is, ami a szárítás mellett egyúttal fertőtleníti is a készülékeinket. Ilyen ismertebb hallókészülék fertőtlenítő és szárító doboz a Kapak elektromos eszköze, amit akár nálunk is beszerezhet!

Fontos tudni még, hogy bármelyik szárítási módszert választjuk, mindig elem nélkül, nyitott elemkamrával helyezzük bele a hallókészülék szárító dobozba a készülékünket!

Kézi pumpa

Ha észrevesszük, hogy a hallókészülék csövében csapódtak ki a páracseppek, azt gyorsan el tudjuk távolítani akár napközben is egy speciális kézi pumpával. Válasszuk le az illesztéket a hallókészülékről, és fújjuk át a pumpával: pillanatok alatt száraz lesz.

Mindennap párátlanítsuk a hallókészülékünket!

Érdemes a napi rutinunkba beépíteni a párátlanítást. A legjobb megoldás, ha esténként alvásidő alatt bent tartjuk a hallókészüléket a párátlanító eszközünkben, így reggelre már nincs más dolgunk, mint hogy a fülünkbe tegyük, és egész nap élvezzük a tiszta, recsegésmentes hallásélményt.

Ha Önnek recseg a hallókészüléke, vagy úgy érzi, nem működik jól, vagy torzul a hang, jöjjön el hozzánk, és megnézzük, mi lehet a probléma!