5 hibalehetőség, amit ellenőrizzünk hallókészülék javítás előtt!

A számunkra legjobb hallókészüléket megtalálni nem könnyű feladat. Ám a megszokás és összeszokás után szoros kapcsolat alakul ki a hallókészülék és viselője között. Éppen ezért érthető, ha rosszul éljük meg, ha felmerül annak az esélye, hogy elveszítjük, vagy meg kell válnunk tőle egy időre, pedig ez olykor óhatatlanul is előfordul.

Többnyire akkor veszünk búcsút a régi hallókészülékünktől, ha eljön a váltás ideje, és egy újabb hallásjavító eszközre váltunk. Ilyenkor, bár a váltás egy pozitív dolog, egyáltalán nem könnyű a megszokott hangjainktól búcsút venni. Ez érthető is:

a régi hallókészülékkel megtanultunk együttműködni, kommunikációs stratégiákat kialakítani, és a világ hangjait is segítette újra értelmezni.

Alapvetően minden hallókészülékkel újra kell tanulnunk hallani, ám míg erre az előre tervezett váltásnál fel tudunk készülni lélekben, a váratlan meghibásodás és az olyan pillanatok, amikor bekapcsolás után néma marad a hallókészülék, meglehetősen ijesztőek.

Amikor váratlanul cserben hagy bennünket a hallókészülékünk, akkor rögtön a legrosszabbra gondolunk:

  • nem fogunk tudni dolgozni,
  • a kommunikáció nagyon nehézzé válik,
  • nem fogunk tudni szórakozni,
  • sem pedig társas életet élni,
  • az emberek türelmetlenek lesznek velünk,
  • sokáig leszünk hallókészülék nélkül,
  • új hallókészüléket kell gyorsan szereznünk,
  • kiszolgáltatottá válunk másoknak.

]Ez nem pont az az élethelyzet, amire az ember vágyik, igaz? De ne essünk rögtön kétségbe!

Vannak ugyan napok, amikor a hallókészülék, miután bekerül a fülünkbe, nem teszi a dolgát: csendben marad. Ám ilyenkor nem kell, hogy rögtön a hallókészülék javítás legyen az első gondolatunk, ugyanis néha pár perc rutinellenőrzés után fellelhető és korrigálható a hiba, és a hallókészülékünk újra jól működik majd!

Legközelebb, ha azt tapasztaljuk, hogy csend fogad a hallókészülék bekapcsolása után, érdemes végigmennünk az alábbi ellenőrzőlistán!

1. Ellenőrizzük az elemajtót!

Gyakori hiba, hogy a hallókészülék nincs bekapcsolva. Mivel az elemajtó az elem tárolása mellett gyakran be- és kikapcsolóként is funkcionál, ezért ha nem zárjuk be rendesen, a készülék egyszerűen nem kapcsol be.

A hangoktól gyakran csak egy pattintásnyi mozdulat választ el minket.

A hallókészülék behelyezése a fülünkbe reggelente egy olyan automatikus mozdulatsor, amire szinte oda sem figyelünk, hanem csak elvégezzük. Ilyenkor pedig könnyen csúszhat hiba a rutinba, és meglehet, kikapcsolt állapotban várjuk, hogy a világ hangjai eljussanak hozzánk.

2. Van benne elem?

Reggelente általában féléber állapotban tesszük fel hallókészülékünket a helyére. Az esetek nagy részében rá sem nézünk, így a hiányosságokat sem fedezzük fel.Ideális esetben este nyitott elemajtóval tároljuk a hallókészülékeinket a helyükön. Így ugyanis biztosan nem használódnak az elemek az éjszaka folyamán. Ám éppen emiatt az elem könnyen kicsusszanhat az elemajtóból, és ha nem figyelünk, reggel energiaforrás nélkül marad a hallókészülékünk. Emellett azonban számtalan más ok miatt is néma maradhat a hallókészülék: elfelejtettünk új elemet berakni a csere során, túl fáradtak voltunk, mikor letettük az éjjeliszekrényre, és a földre esett, vagy kíváncsi kis kezek kivették belőle.

3. Lehet, hogy lemerült az elem?

Még ha nemrég cseréltünk elemet, akkor is cseréljük ki egy újra, mert könnyen lehet, hogy lejárt a szavatossága, vagy meghibásodott. Általában a hallókészülék egy trillázó hanggal jelzi, hogy közeleg a csere ideje, de előfordul, hogy elfeledkezünk róla, pont azért, mert a figyelmeztetés után még van az elemben némi szufla.

Ha a hallókészülékünk nem jelzi, hogy hamarosan lemerül, érdemes megkérdezni az audiológust arról, hogy van-e benne ilyen funkció, és bekapcsolható-e.

Ha idegenkedünk a figyelmeztető jelzéstől, például, mert megijeszt a hirtelen jelzőhang, érdemes beszerezni egy elemmérő eszközt, amivel mérni lehet annak élettartamát.

4. Hogy állnak a hangerő szabályozók?

Előfordul, hogy elmozdul a hallókészülék hangerőszabályozója, és annyira lehalkult a hallásjavító eszköz, hogy úgy érzékeljük, nem működik. Ellenőrizzük le!

Vannak hallókészülékek, amelyekhez letölthető az okostelefonra olyan alkalmazás, amelynek segítségével könnyebben állítható a hallókészülék hangereje, és könnyebb váltani is az egyes programok között. Érdemes rákérdezni az audiológusnál, hogy a mi hallókészülékünk rendelkezik-e ilyennel, ha pedig nem, a következő hallókészülék kiválasztásakor keressük ezt a kiegészítő funkciót is!

Diszkrét használata és vizuális megjelenése miatt jelentősen megkönnyíti a hallókészülék felhasználók hétköznapjait!

5. Ellenőrizzük az illesztéket!

A hallókészülék jó működéséhez elengedhetetlen, hogy a fülilleszték és a fülillesztéket és a hallókészülék gépházát összekötő csőrendszer átjárható legyen. Ha itt a fülzsír, pára vagy por megül, felgyűlik, az elnémítja a hallókészüléket.

Ezért fontos, hogy az illeszték nyílása mindig tiszta és fülzsírmentes legyen, valamint a műanyag csőben se legyen nedvesség! A fülzsír egy erre alkalmas eszközzel könnyen eltávolítható az illeszték nyílásából, tegyünk így! A nedvesség pedig szárító pumpával pillanatok alatt távozik, de a leghatékonyabb, ha párátlanító gépben pihentetjük a hallókészüléket alvásidő alatt!

Ha a lista alapján nem tudtuk elhárítani a problémát, vagy azok megoldása után sem hallunk jól, akkor valóban a hallókészülék javítása az egyetlen járható út. Ekkor sem kell a legrosszabbra gondolni, néha egy szervizben elvégzett alapos portalanítás újra életre kelti a hallókészüléket.

Amennyiben a hallókészülék nem menthető, ne halogassuk az új hallásjavító eszköz beszerzését! Ha nem biztosítjuk a hangingereket agyunk hallóközpontjának, hallásunk tovább romolhat, és nehezebben szokjuk meg majd az új hallókészülékünket, kommunikációs lehetőségeink pedig beszűkülnek!

Jelentkezzen be hozzánk hallásvizsgálatra, mi segítünk kiválasztani Önnek a legmegfelelőbb hallókészüléket!

Időpontot foglalok!