Meddig él a hallókészülék elem? – tények, amit mindig tudni akartunk az elemeinkről

A hallókészülék elem szerves részévé válik a hétköznapjainknak onnantól kezdve, hogy hallókészülék viselőként kezdjük el élni az életünket. Mivel a kis, kerek gombelemek biztosítják az energiaforrást ahhoz, hogy a hallásjavító eszközeink a rendeltetésüknek megfelelően tudjanak működni, nem árt többet tudnunk róla.

Érdemes túllépnünk azon a problémakörön, hogy legyen nálunk mindig elem, vagy hogy mihez kezdjünk, ha elem nélkül maradunk egy hosszú hétvégén. A hallókészülék elemről ugyanis sokkal többet lehet tudni annál, hogy működtetik azt, amibe belerakják őket. Ezek az alaptények pedig abban is segíthetnek, hogy egy-egy hallókészülék elem élettartamát hosszabbra nyújtsuk. Nézzük csak, melyek azok az adatok, amelyek hasznosak lehetnek számunkra.

Az elemeknek van lejárati idejük

Bár az elemekre hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egy olyan dologra, ami örökké működik, mindegy, mikor akarjuk felhasználni, a valóság ezzel szemben az, hogy a hallókészülék elemeknek pont úgy van szavatossági idejük, mint a konzerv készítményeknek, merthogy arról is hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy bármeddig ehetőek maradnak.

Tény és való, hogy a bontatlan elemek sokáig megőrzik a szavatosságukat, ám pont emiatt szokta az embert váratlanul érni, ha berakja a hallókészülékébe az elemeket, ám nem jön a hang. A legtöbben ugyanis nagy kiszerelésben vásárolnak elemet, pontosan azért, hogy ne kelljen gyakran utánpótlás után rohangálniuk.

Érdemes ilyenkor kiszámolni, hogy a hosszabb idő alatt mennyi elemre lesz körülbelül szükségünk, és megnézni, hogy a szavatosságuk kitart-e addig. Ha így teszünk, elkerülhetjük a kellemetlen pillanatokat, amelyek ebből adódhatnak.

4 méret létezik belőlük

Ha mindig keresgélnünk kell a halláscentrumban, hogy milyen elemet is szeretnénk vásárolni, akkor itt van néhány információ, ami megkönnyítheti a dolgunkat.

A hallókészülék elemek ugyanis összesen négy méretben kaphatóak, amelyek kompatibilisek a hallókészülékek elemkamráival. Ez a négy méret számokkal és színekkel is meg van jelölve, íme a méretek a legkisebbtől a legnagyobbig:

  • a 10-es méret sárga színű,
  • a 312-es méret barna,
  • a 13-as méret narancssárga,
  • A 675-ös méret pedig kék.

Rossz körülmények között tönkre mehet a hallókészülék elem

Az elemeinkre is – akárcsak a többi tárgyainkra – vigyáznunk kell, ha azt szeretnénk, hogy rendeltetésének megfelelően működjön. Éppen ezért érdemes biztosítani számára a megfelelő környezeti feltételeket:

Kíméljük a magas páratartalomtól, nedvességtől és a forróságtól. A hallókészülék elem 10-25 °C közötti hőmérsékleten képes ellátni a funkcióját, éppen ezért hűtőben sem szabad tárolni. Tároljuk biztonságos helyen, ahol nem érintkezhet fémtárgyakkal – például pénzérmével vagy kulcsokkal – , az ugyanis rövidzárlatot okozhat bennük. Ne hordjuk tehát pénztárcában vagy a zsebünkben, keressünk neki helyet egy dobozban az egyik fiókunkban.

Nem szabad azonnal behelyezni az új elemet az elemajtóba

Sokan az időhiány és sietség miatt gyorsan beteszik az elemet a helyére csere alkalmával, ám ez nem jó döntés. Egyrészt, mert nem fog azonnal működni a hallókészülékünk, másrészt pedig ezzel lerövidítjük az elemeink élettartamát is. Ha ezt nem tesszük meg, akkor tapasztalhatjuk azt, hogy bekapcsolás után néma marad a hallókészülék, és lehet, hogy egy idő után bekapcsol, ám abban is biztosak lehetünk, hogy az elemünk élettartamát lerövidítettük.

Biztosan észrevettük már, hogy az elemeken található egy vékony fólia, amit mindig lehúzuHa ezt nem tesszük meg, akkor tapasztalhatjuk azt, hogy bekapcsolás után néma marad a hallókészülék, és lehet, hogy egy idő után bekapcsol, ám abban is biztosak lehetünk, hogy az elemünk élettartamát lerövidítettük.nk róluk, mielőtt az elemajtóba tennénk őket. Fontos, hogy a fólia lehúzása után 2-3 percig hagyjuk a levegőn az elemet, ekkor aktiválódik a levegő hatására.

Egy hallókészülék elem élettartama eltérő lehet

Előfordulhat, hogy azt tapasztaljuk, hogy ugyanabból a csomagból származó egyik elem kevesebb ideig bírja, mint egy másik darabja. Ez nem azt jelenti, hogy a hallókészülék elem rossz, ez egy teljesen természetes jelenség.

A hallókészülék elem működési ideje ugyanis függ attól, hogy mennyi ideig van a fülünkben a hallókészülék, milyen funkciókat használtunk, milyen környezetben jártunk vele, használtuk-e például a vezeték nélküli technológiát zenehallgatásra vagy telefonálásra.

Ezek mind eltérő mértékben veszik igénybe az elemeket, és ha többet dolgozik a hallókészülék, akkor bizony az elem is gyorsabban merül benne.

Lehet mérni a hallókészülék elem élettartamát!

Ha rosszul éljük meg, hogy az elemünk váratlanul egy társas esemény közepén lemerül, akkor a jó hír, hogy erre fel lehet készülni. A legtöbb hallókészülékben bekapcsolható egy olyan funkció, ami trillázó dallammal jelzi, hogy közeleg az elemcsere ideje. De kapható elemmérő eszköz is, amibe belehelyezhetjük az elemet, és megnézhetjük, mikorra várható a lemerülése.

Létezik már töltős hallókészülék!

Ha valaki nem szereti az elemcserével járó bosszúságokat, annak jó alternatíva lehet az akkumulátoros, újratölthető tölthető hallókészülék!

Nincs több elemcsere, kétségbeesett elemkeresés, váratlan lemerülés napközben!

Ha Ön további információt szeretne kapni az elemekkel és a legújabb hallókészülék típusokkal kapcsolatban, jelentkezzen be hozzánk!

Időpontot foglalok!