Legyen Önnek is fontos a hallásvédelem! – ezt a 6 dolgot teheti hallása megóvásáért

A hallás a mindennapi boldogulásunkban fontos szerepet játszik, ám mivel születésünk óta eleve adott, ezért nehezünkre esik elképzelni, hogy elveszíthetjük. Erre a veszélyre és a hallásvédelem fontosságára hívják fel világszerte a figyelmet minden év március 3-án, ami a hallás világnapja.

A fogmosás ma már hozzátartozik mindennapi rutinunkhoz. Tesszük ezt azért, hogy fogaink sokáig épek és egészségesek maradjanak, megelőzzük a fogszuvasodást, ezáltal pedig a különféle fogászati beavatkozásokat. A rendszeres fogászati ellenőrzés már az egészségtudatosságunk része, ahogy az is, hogy odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra. Legalább ennyire alapvetőnek kellene lennie annak is, hogy minden nap teszünk hallásunk óvásáért.

A World Health Organization statisztikái szerint, ha nem teszünk semmit, 2050-re tízből egy embernek már biztosan fiatalon halláscsökkenése lesz.

Pedig egészen egyszerű módon válhat a hallásvédelem a mindennapjaink részévé: íme 6 dolog, amit érdemes beillesztenünk a hétköznapjainkba!

Csökkentsük a környezetünkben a zajt!

A zaj a nap huszonnégy órájában körülvesz bennünket, még a saját otthonunkban sem tudjuk elkerülni, hiszen valamit mindig hallunk: az előttünk elhaladó forgalmat, a szomszéd tevékenykedését, a háztartási eszközeinket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne minimalizálhatnánk ezeket a zajokat, vagy ne csökkenthetnénk a meglévő zajszintet:

  • Házépítés és felújítás során gondoljunk a hangszigetelésre is!
  • Elektronikus eszközök vásárlásakor válasszuk mindig a csendesebb termékeket!
  • Gyerekjáték vásárlásakor válasszunk inkább hangot nélkülöző darabokat!
  • Válasszunk olyan hobbit, ami nem jár zajjal, vagy ha mégis, védjük a fülünket hallásvédő eszközökkel!

Időről időre pedig tudatosan törekedjünk arra, hogy kivonuljunk a világ zajos részéből: szervezzünk kirándulásokat a természetbe, meditáljunk, sétáljunk nagyokat egy erdőben. A fülünk meghálálja ezt!

Tartsuk be a decibelhatárokat zenehallgatás során!

A halláscsökkenés okozóinak listáján magasan vezet a zene okozta zajártalom! Önmagában a zene hallgatása nem probléma, ám az, hogy azt hány decibelen tesszük, már sokat számít – sokszor ugyanis a zene erőssége meghaladja a biztonságos 80 decibelt.

Zenét márpedig szinte minden nap hallgatunk: a zene ott van az okostelefonunkon, hallgatjuk fülhallgatóval a tömegközlekedésen, biciklizés közben, és bizony gyakran figyelmen kívül hagyjuk a telefonunk figyelmeztetését is, miszerint nem javasolja a hangerő feljebb vitelét, mert halláscsökkenést okozhat.

Különösen a fiatalabb korosztály van kitéve ennek a veszélynek: az ő fülükből szinte soha nem hiányzik a fülhallgató.

De hangosan szól a zene az étteremben, a szórakozóhelyeken, otthon a hangfalból, és edzés közben is. Érdemes hallgatni az okoseszközeink figyelmeztetésére, és a javasolt decibelhatáron belül maradni, de akár le is tölthetünk egy alkalmazást, amivel mérhetjük a hallgatott zene erősségét – ekkor is maradjunk 80 decibel alatt! Ez a hallásvédelem egy nagyon egyszerű eszköze.

Kérdezzük meg orvosunkat a gyógyszereinkről!
Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként a hallásért felelős szőrsejtek érzéketlenné válhatnak. Ezért fontos, hogy mielőtt orvosunk kiír számunkra egy gyógyszert, amit tartósan szednünk kell, beszéljük át a lehetséges mellékhatásokat!

Kérdezzük meg, milyen hatása van hallásunkra az adott gyógyszernek, és nyugodtan kérjük alternatív kezelési módszert vagy orvosságot helyette!

Használjunk füldugót!

Még mindig nem természetes, hogy a füldugó mindennapjaink alapeszköze legyen, mint mondjuk a lakáskulcsunk, vagy a kulacsunk. A leggyakoribb kifogásunk erre az, hogy nincs rendszeresen szükség rájuk, pedig valójában szinte minden nap lenne lehetőség arra, hogy használjuk őket:

  • a forgalomban, és tömegközlekedésben, ahol a zaj túllépi a 80 decibelt,
  • konditermekben, ahol a zene halláskárosítóan hangos,
  • szórakozóhelyeken, ahol a zárt tér miatt a zaj megüti a 110 decibelt,
  • vagy zajos munkahelyen – például csak egy fodrászatban alapeszköz kellene, hogy legyen.

Egy másik gyakori kifogás, hogy a használata kényelmetlen. Az eldobható, egyszerű füldugók valóban kényelmetlenek lehetnek, hiszen gyorsan koszolódnak és tönkre mennek. Azonban az egyedi, fülünkre készíttetett zajszűrős füldugók kényelmesek, praktikusak és akár több évig is használhatóak.

A minőségibb darabok ráadásul a tévhitekkel ellentétben nem az egész világot tompítják le, hanem csak a káros zajokat szűrik ki, a beszéd és a zene azonban továbbra is érthető és élvezhető marad.

Menjünk el hallásvizsgálatra!

Igazság szerint évente, de legalább kétévente el kellene mennünk hallásszűrésre, hogy meggyőződjünk arról, hallásunk állapota megfelelő-e. Ez többek között azért is fontos, hogy még idejében észrevegyük, hogy hallásunk romlani kezd, és megkezdjük a kezelését hallókészülék viseléssel.

Ugyanis minél előbb kapunk hallókészüléket, annál könnyebben szokjuk meg azt, és megúszhatjuk az észrevétlenül, fokozatosan kialakuló hallásvesztés következményeit is: a kommunikációs nehézségeket és az elszigetelődést.

Nálunk megbizonyosodhat a hallása felől!

Keresse fel bátran legközelebbi Audiopontunkat, vegyen részt egy teljes körű, gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ahol pontos képet kaphat hallása aktuális állapotáról! Nálunk beszerezheti a legmodernebb hallásvédelmi eszközöket, készíttethet egyedi füldugót, de az esetlegesen kialakult halláscsökkenését is kezelni tudjuk a legkorszerűbb és legdizájnosabb hallókészülék technológiáinkkal!

Tudni akarom, milyen a hallásállapotom!