Nem olyan nehéz a hallássérültek támogatása: Így segíthetsz hallássérült szeretteidnek családi összejövetelekkor!

A halláscsökkenés kiderülése nem csak az érintettek helyzetét, hanem annak környezetét is kihívások elé állítja. Míg a halláscsökkenéssel élő családtag még javában szokja a hallókészüléket, addig a család többi része tanácstalan abban, hogy hogyan is segíthetné szerette beilleszkedését a hétköznapokba. A jó hír, hogy közös, együttes munkával a beszélgetéseink újra olyanná válhatnak, mint régen!

Akár hétköznapi beszélgetésekről, akár családi összejövetelről van szó, fontos észben tartani, hogy szerettünk nem nyeri vissza teljes hallását pusztán a hallókészülék viselésével.

Számtalan körülmény befolyásolja azt, hogy mennyire tudja felvenni a beszélgetés fonalát, mennyire fogja jól érezni magát és aktívan részt venni benne.

Ám a hallássérültek támogatása egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnánk! Ezzel a néhány dologgal sokat tehetünk azért, hogy szerettünk aktív részese legyen a családi ünnepeknek, és hallassa a hangját.

Válasszunk csendes helyszínt!

Mindig érdemes olyan helyre szervezni egy családi összejövetelt, ahol nincs túl nagy zaj! A legjobb, ha a saját otthonunk a helyszín, ahol könnyen tudjuk befolyásolni a háttérzaj meglétét, erősségét, de ha külső helyszínre megyünk, fontos szempont, hogy lehetőleg csendes legyen!

Kérhetünk tippet nagyothalló szerettünktől is, hátha van egy jól bevált helye, ahol komfortosan érzi magát!

Csökkentsük a háttérzajt!

Akár otthon gyűlik össze a család, akár egy külső helyszínen, mindig van valamennyire lehetőség a háttérzaj csökkentésére!

Tudjuk, hogy egy kellemes zene minden családi összejövetelnek megadja a hangulatát, de ha lehet, inkább mellőzzük! Nagyothalló családtagunk ugyanis sokkal nehezebben ért bennünket háttérzajban, az ugyanis megnehezíti a beszéd megértését.

Úgy kell elképzelni ezt, hogy háttérzaj mellett hallássérült szerettünk ugyan hallja a körülötte lévő hangokat, meg tudja állapítani, hogy beszélgetés zajlik, vagy szól a zene, ám nem tudja értelmezni is a beszédet.

Zene helyett inkább figyeljünk egymásra, esetleg gyújtsunk illatos gyertyát, díszítsük ki a helyet, ahol vagyunk, vagy tartsunk kvíz estet. Ezek is tudnak különleges hangulatot biztosítani az összejövetelnek! Ne felejtsük el azt sem, hogy nem csak a zene jelenthet háttérzajt, hanem más is: csörömpölés, mások beszélgetése a háttérben. Figyeljünk oda ezekre!

Ha véletlenül sikerülne kifognunk egy zajos étteremet, akkor sem kell beletörődni a helyzetbe: kérhetünk egy csendesebb asztalt, kérhetjük, hogy vegyék lejjebb a zene hangerejét.

Ültessük jó helyre!

Apró tényező, de annál hasznosabb, ha olyan helyre ültetjük a családtagunkat, ahonnan jól hallhat bennünket. Kérdezzük meg, hogy honnan hallana bennünket jobban: a féloldali hallássérüléssel élők például szeretik, ha a jól halló fülük oldalára ülnek a családtagok.

Ne vessük hát elsőként magunkat a szabad helyekre, hanem adjuk meg az első választás lehetőségét nagyothalló családtagunknak!

Biztosítsunk elegendő fényforrást!

Nem tanácsos sötét helyre szervezni a családi találkozót. Egyrészt előfordulhat, hogy a nagyothallók valamennyire támaszkodnak a szájról olvasásra is, amihez jó fényviszonyokra van szükség. Másfelől pedig könnyebben követheti a beszélgetést, ha látja, ki beszél éppen, és mi történik körülötte.

A metakommunikáció rengeteget segít a beszélgetés értelmezésében!

Ismételjünk, ha szükséges!

Legyünk megértőek, ha szerettünk nem ért elsőre valamit, amit mondunk! Neki sem könnyű visszakérdeznie vagy kérnie, hogy ismételjük el újra, amit nem értett, ezért támogassuk azzal, hogy önként, természetesen ismétlünk, ha látjuk, hogy elsőre, netán másodikra sem volt számára érthető a mondandónk!

Segítsünk, ha nem ért valamit!

A hallássérültek támogatása az is, ha tolmácsoljuk nekik mindazt, amit nem értett. Előfordulhat ugyanis, hogy nagyothalló családtagunk a beszélgetés egy jelentősebb részéről lemarad. Ha ezt látjuk, vagy jelzi a szerettünk, akkor pár mondatban foglaljuk össze, miről is volt szó az elmúlt percekben!

Nem kell részletesen, szóról-szóra visszaidéznünk, hiszen lehet, hogy csak egy unalmas részletről volt szó, de szerettünknek nagyon jól fog esni ez a figyelmesség!

Használjunk kommunikációs segédeszközöket!

Léteznek olyan hallókészüléket kiegészítő kommunikációs eszközök, amelyek segítik szerettünket a beszélgetésbe való bekapcsolódásban! Ilyen például egy adó-vevő, ami pontosan azokat a beszédhangokat erősíti fel számára, amelyek segítik abban, hogy a beszélgetést értse és követni tudja!

Ezek az eszközök vezeték nélkül kapcsolódnak nagyothalló családtagunk hallókészülékéhez, magát az eszközt pedig elég az asztal közepére helyezni, hogy minden irányból fel tudja dolgozni a beérkező hangjeleket! Egyáltalán nem kelt feltűnést, semmivel sem másabb, mint amikor a telefonunkat tesszük le az asztalra.

Kérdezzük meg, hogy van-e ilyen eszköze, és ha van, tanítsa meg számunkra a használatát. Ha pedig nincs, meleg szívvel javasoljuk a beszerzését, mert jelentősen megkönnyíti a beszélgetés megértését!

Kérdezzük meg, hogyan segíthetünk!

Azzal soha nem lőhetünk mellé, ha megkérdezzük tőle, hogy hogyan tudnánk segíteni őt abban, hogy könnyebben beilleszkedjen a családi csevejbe! Minden hallássérülés más és más, ennél fogva pedig minden hallássérült embernek más támogatás, odafigyelés jelent igazi segítséget.

Bátorítsuk arra, hogy kifejezze, hogyan érezhetné jobban magát!

Mi segítünk, hogy felhőtlenek legyenek a családi találkozók!

Mi hiszünk abban, hogy egy jó kommunikációs segédeszköz sokat segíthet abban, hogy nagyothalló családtagok is 100%-osan részt tudjanak venni a legbizalmasabb beszélgetésekben! Hozza el szerettét Audika Halláspontjaink egyikébe, hogy helyben kipróbálhassa a legmodernebb kommunikációs technológiáinkat!

Időpontot foglalok!