Úgy veszi észre, hogy mostanában nem hall olyan jól, mint korábban? A halláskárosodás során a fül működése csökken vagy akár teljesen képtelenné válik arra, hogy hangot fogadjon be a külső környezetből és továbbítsa az agyba. Számos ok miatt kialakulhat halláscsökkenés és típusai is különfélék lehetnek.

Mi okozhat halláscsökkenést?

 • Zaj által kiváltott halláscsökkenés

A zaj okozta halláskárosodás akkor jelentkezhet, ha valaki huzamosabb ideig 80 dBA feletti zajszintű környezetben tartózkodik. Ez lehet hangos munkakörnyezet vagy zajos esemény, például koncert vagy sportrendezvény is. A zaj hangossága, valamint az abban eltöltött idő határozza meg, hogy a zaj mekkora halláskárosodást okozhat.

 • Orvosi hallásvesztés

Orvosi hallásvesztésként említjük azokat az eseményeket, melyek valamilyen betegség következtében alakulnak ki és járnak halláscsökkenéssel, mint például vírusos fertőzések, fülfertőzés, mumpsz. Egyéb esetekben beszélhetünk még genetikai rendellenességekről.

 • Fejtrauma okozta halláscsökkenés

A fejsérüléssel kapcsolatos helyzetek és traumák – például autóbaleset vagy agyrázkódás – néha halláskárosodáshoz vezethetnek, mert az agy vagy a fül működésében is okozhatnak elváltozást.

 • Életkorral összefüggő halláscsökkenés

A statisztikák azt mutatják, hogy a 65-75 éves felnőttek közel egyharmada rendelkezik valamilyen fokú halláskárosodással. Szomorú tény, de 75 éves kor felett ez a szám a lakosság felére igaz.

A halláscsökkenéshez kapcsolódóan is van lehetőség a prevencióra, amennyiben figyelmet fordítunk a fül egészségére, a megelőzésre és a rendszeres vizsgálatokra. Ma már kifejezetten erre szakosodott halláscentrumok állnak rendelkezésre, hogy a halláscsökkenés még korai szakaszban felismerhető és kezelhető legyen.

A halláscsökkenés tünetei

Önök szerint mit vesznek észre először azok, akiket érint a hallásromlás? Bár logikusnak tűnhet azt válaszolni erre a kérdésre, hogy biztosan az tűnik fel mindenkinek először, hogy rosszabbul hallja a dolgokat, hiszen a fül hallóképessége csökken a zsúfolt tereken és a zajos környezetben.
Valójában az érintettek inkább arról panaszkodnak, hogy nehezebben értik meg a nők vagy a gyerekek beszédét, vagy egyre gyakrabban érzik úgy, hogy az emberek motyognak. Árulkodó jel lehet az is, ha a családtagok egyre gyakrabban szólnak, hogy túl hangosan hallgatjuk a rádiót vagy a TV-t. Sokszor együtt járó egyéb tüneteket lehet tapasztalni, például fülzúgást, tompa hallást, szédülést és egyensúlyhiányt.

Az egyes tevékenységek és események zajszintjéről (angol nyelven) itt találhat részletes leírást.

A halláscsökkenés típusai: ideiglenes vagy végleges?

Amennyiben a halláscsökkenés tüneteit fedezi fel magán, érdemes megállapítani, hogy ezek ideiglenes vagy végleges állapotra utaló jelek.

Az ideiglenes halláscsökkenés kiváltó okai között az alábbiak szerepelnek.

 • Fülgyulladás vagy fülfertőzés

Néha egy erős megfázás fülfertőzéssé alakulhat, ami tompíthatja a hallást. Bár ez az állapot gyakoribb gyermekeknél, de bármely életkorban előfordulhat.

A fülfertőzések általában maguktól elmúlnak, mégis megéri felkeresni egy szakembert és nem elhanyagolni a problémát.

 • Stressz és túlzottan erős testmozgás

Az edzettségi szinten túl erőltetett sportolás és megemelkedett stressz ideiglenes halláscsökkenéshez vezethet. Ez esetben az normális hallás pár órán belül visszaáll, ám ha ez mégsem történne meg, mihamarabb érdemes felkeresni egy halláscentrumot.

 • Túlzott fülzsír

A belső fülben lévő szőrtüszők és mirigyek cerument termelnek. Ez az az anyag, amit fülzsírnak nevezünk. Bár ez a viasz általában természetes módon vagy gyengéd mosással kiürül a fülből, néha felhalmozódhat és elzárhatja a hallójáratot. Ez okozhat fülzúgást és halláscsökkenést is.

 • Hangos zaj

A zaj okozta halláscsökkenés gyakori, ugyanakkor a zaj elleni védekezés megoldható szivacs vagy szilikon füldugó, illetve fültokok viselésével, így elkerülhető lehet a végleges halláskárosodás.

Fontos különbség az ideiglenes és végleges hallásvesztés között,

 • hogy az ideiglenes hallásvesztés tünetei hirtelen jelentkezhetnek, például amikor megbetegszik a szervezet vagy hirtelen hangos zaj, robbanás, lövés hangja éri a fület.
 • A hirtelen hallásvesztés esetében a kezelés és az idő múlásával az ideiglenes halláskárosodás tüneteinek el kell tűnniük. A gyógyulás időtartamát a károsodás súlyossága határozza meg.
 • A végleges halláscsökkenés lassan alakul ki és egy életre szól.

A végleges halláscsökkenés esetén hallókészülékre van szükség, hiszen a halláskárosodás mértéke már orvosilag, sebészileg, gyógyszerekkel nem kezelhető.

A végleges halláscsökkenés típusai:

 • életkorral összefüggő hallásvesztés

Az egyik leggyakoribb jelenség, mely esetében rendkívül fontos szakszerű támogatást és audiológus segítségét kérni, hogy elkerülhető legyenek a kezeletlen halláscsökkenés miatt kialakuló további problémák, például akár a későbbi demencia vagy Alzheimer-kór.

 • fejlődési rendellenességek

Traumák, veleszületett deformitások, fejlődési rendellenességek, mint például a a szűk vagy elzáródott hallójáratok, szintén születéstől fogva hallásproblémákat okozhatnak.

 • ototoxicitás vagyis fülmérgezés

Bizonyos gyógyszerekkel vagy vegyi anyagokkal való érintkezés után következik be. Az ototoxicitás a belső fület érinti, ezáltal károsítja a hallást és az egyensúlyozási képességet.

 • hosszan tartó hangos zajoknak való kitettség

A hangos környezetben való folyamatos munkavégzés idővel súlyos és visszafordíthatatlan fülkárosodást okozhat.

Hogyan kezeljük a halláscsökkenést?

A tünetek és a kezelés sokféle lehet a kialakulás és okok figyelembevételével, ezért a legcélszerűbb szakszerű segítséget kérni és egy tapasztalt audiológust felkeresni. Ők diagnózis felállítása után segítenek kiválasztani a legjobb megoldást annak érdekében, hogy a hangok, dallamok továbbra is a mindennapi élet részei lehessenek.