Minél előbb elkezdődik a halláscsökkenés kezelése, annál hamarabb jutunk el az önelfogadásig!

Amikor a kezünkbe kerül az audiogram, amin feketén-fehéren rajta van, hogy a hallásunk romlott, hajlamosak lehetünk kicsit összetörni. Önmagában az a tudat, hogy mostantól életünk végéig állandó társunkká válik egy pici eszköz, a hallókészülék, nem könnyű. De ha tudatosan állunk hozzá, hamarabb megtalálhatjuk a lelki harmóniánkat!

Valószínűleg, amikor először hazamegyünk az audiológiai rendelőből úgy, hogy hallókészülék van a fülünkben, azt érezhetjük, hogy valami hatalmas eszköz van a fejünkön, és mindenki bennünket néz. Nem csoda, ha inkább elé söpörjük a hajunkat, és mélyen hallgatunk a környezetünk előtt arról, hogy milyen változás állt be az életünkbe a hallásunkat illetően. Ez azonban nem a legjobb út.

A titkolózás feszültséget szül

Bennünk azért, mert eljátszani azt, hogy jól hallunk, miközben valójában nem, az nagy vállalás: nem fog maradéktalanul sikerülni. A környezetünkben pedig azért, mert érzik, hogy valami nincs rendben körülöttünk, ám nem tudják, hogyan kezeljék ezt az újonnan kialakult helyzetet. Higgyük el, hosszú távon mindenki jobban jár, ha inkább a nagyothallás felvállalását tűzzük ki célul.

Ugyanis, ha nyílt lapokkal játszunk, a frusztráció egy szempillantás alatt szertefoszlik. Azzal, hogy vállaljuk, hogy nagyothallók vagyunk, hogy hallókészüléket viselünk a halláscsökkenés kezelése miatt, és hogy mire van szükségünk, a környezetünk segítőkészebbé válik, mi pedig könnyebben boldogulunk.

Tudjuk, hogy nem olyan könnyű a teljes elfogadásig eljutni, de apró lépésekkel fokozatosan eljuthatunk odáig. Ehhez gyűjtöttünk össze nyolc apró lépést.

Szerezzük be a legjobb technológiát!

A halláscsökkenés kezelése az első és legfontosabb lépés, amit megtehetünk a nagyothallóvá válásunk felvállalásáért. Ezen felül is a legfontosabb, hogy a lehető legjobb hallókészülék technológiát találjuk meg: ez ugyanis a jó hallásélmény alapja. Ha sikerül megbízható szakemberrel jól beállítani, sokkal könnyebben fogunk kommunikálni társas helyzetekben, mint anélkül, és kevésbé leszünk kiszolgáltatva másoknak.

Nézzünk utána alaposan, mivel tudnánk még jobban feljavítani a hallásunkat! A vezeték nélküli technológia, ami a mai modern hallókészülékekben már megtalálható, képes csatlakozni okos eszközeinkhez, ezáltal pedig egyenesen a hallókészülékünkbe jut a tiszta, háttérzajtól mentes hang. Ez több helyzetben is jól jön:

  • könnyebbé válik a telefonálás,
  • érthetőbbé válnak a médiatartalmak,
  • követhetőbbé válnak a konferenciák, előadások,
  • egyszerűbben becsatlakozunk a társas események beszélgetéseibe.

Tájékozódjunk alaposan afelől, hogyan tehetjük a kommunikációt egyre könnyebbé!

Ismerkedjünk a hallókészülékünkkel!

Hallókészüléket nem látunk minden nap, így meg kell szoknunk a kinézetét, látványát, érzését. Nézegessük gyakran, akár tükörből is megnézhetjük, hogyan nézünk ki vele, készíthetünk fotót is magunkról. Így kicsit realizálhatjuk, mit látnak mások belőlünk: azaz nem feltétlenül veszi észre mindenki, hogy mi van a fülünkben!

Noha, ma már nagyon pici, dekoratív, dizájnos és diszkrét hallókészülék modelleket lehet kapni, ha mégis nehezen tudunk megbarátkozni vele, érdemes először hallójárati hallókészüléket kérnünk – amennyiben a halláscsökkenésünk mértéke ezt megengedi.

A hallójárati hallókészülékek ugyanis megbújnak a hallójáratban, szinte láthatatlanok a fülben, ami segíthet a kezdeti bizonytalanságot átvészelni.

Idővel pedig választhatunk majd színesebb darabokat is, amelyeket a saját ízlésünkhöz tudunk igazítani!

Keressünk sorstársakat!

Érdemes felvenni a kapcsolatot más nagyothalló sorstársakkal, tőlük ugyanis számtalan tanácsot és bátorságot kaphatunk a halláscsökkenésünk felvállalásához!

Hasznos tud lenni, ha megismerjük már tőlünk régebb óta nagyothalló társunk történetét, megküzdési stratégiáit, amiket mi is átvehetünk és hasznosíthatunk!

Ha látjuk, hogy mások – sokan – hogyan viselik a hétköznapokban a hallókészüléküket, és hogyan élik meg személyiségüknek ezt a részét, hogyan kezelik a nehézségeiket, az számtalan pozitív energiát szabadít fel majd bennünk, ami meghozza majd a bátorságunkat a felvállaláshoz!

Vigyünk magunkkal +1 támogató főt!

Eleinte, ha társas eseményre megyünk, érdemes magunkkal vinni egy olyan ismerőst, családtagot vagy barátot, aki pontosan tudja, mi történik velünk. Nagy biztonságot tud adni az, ha van olyan ismerős arc mellettünk, akihez fordulhatunk, ha nem értünk valamit, kérve, hogy foglalja össze, mik hangzottak el, vagy ki tud menteni bennünket egy kényelmetlen helyzetből.

Mellette nyugodtabb körülmények között ki tudjuk ismerni a hallókészülékünk működését, a kommunikációs nehézségeinket, és tapasztalatot gyűjthetünk ahhoz, hogy egy nap akár egyedül is különösebb idegeskedés nélkül boldoguljunk!

Gondoljuk át, mire van szükségünk!

Friss nagyothallóként érthető, hogy nem teljesen értjük, mi is zajlik le a fülünkben és a fejünkben, amikor társaságban vagyunk. Idő, míg megszokjuk a hallókészülékünket, a hangzását, és megtanulunk vele újra hallani.

Éppen ezért időbe telik az is, hogy felismerjük, mire van szükségünk egyes helyzetekben, hogy jobban értsük a környezetünket, és teljes értékű partnerként részt tudjunk venni egy beszélgetésben. Több fény? Kevesebb háttérzaj?

Szánjunk időt és energiát ennek megfigyelésére és megfogalmazására!

Kommunikáljuk ezt mások felé!

Valahányszor rádöbbenünk, mitől válik könnyebbé számunkra egy beszélgetés, akkor azt ne tartsuk magunkban! Fogalmazzuk meg, osszuk meg a másikkal, kérjük tőle bátran, hogy figyeljen jobban, üljetek át egy másik helyre, legyen hangosabb!

Az emberek szívesen segítenek, ha megmondjuk, hogyan tehetik azt, és miért van rá szükségünk!

Meséljünk róla először a szűk környezetnek!

Ha nehezünkre esik beszélni arról, hogy a hallásunk jelentősen leromlott, és hallókészülékesek lettünk, kezdjük el a szűk környezetünkkel! Kivel osztjuk meg a legbensőbb titkainkat bátrabban? Meséljünk akkor először nekik arról, mi történt velünk, és hogy hogyan éljük azt meg!

Idővel pedig egyre könnyebb lesz ezeket a szavakat kiejteni távolabbi ismerősök, majd idegenek előtt is!

Legyünk nyitottak, és bízzunk az emberekben!

A bizalom egy fontos dolog! Ne higgyük azt rögtön, hogy az emberek különcként vagy problémás emberként tekintenek majd ránk, ha megtudják, nagyothallók vagyunk! Bízzunk ennél jobban az emberekben és magunkban is!

Ha mesélünk magunkról, ha elmondjuk mi áll viselkedésünk vagy egy-egy félreértés mögött, az emberek pillanatok alatt megértik és elfogadják!

Ne tartson vissza bennünket egy új ember megismerésétől, egy új kalandól az attól való félelem, hogy a nagyothallóságunk miatt csalódni fogunk!

Mi segítünk megtenni ezeket a lépéseket!

Keresse fel bátran valamelyik Audiopontunkat, vegyen részt egy teljeskörű, gyors és fájdalommentes hallásvizsgálaton, ami után közösen kiválasztjuk az Ön számára legideálisabb hallókészülék technológiát, legyen az akár egy diszkrét hallójárati hallókészülék. Nálunk helyben kipróbálhatja a legmodernebb kommunikációs segédeszközöket is, amelyek segítenek jobban hallani a hallókészülékkel! Szerezze vissza velük a régi magabiztosságát!

Időpontot foglalok!