Van, aki siratja a nyarat, mások viszont üdvözlik az ősz hűvösségét. Ez az aranyló évszak új tevékenységeket és szokásokat hoz a hétköznapokba, van, amit még egyszer, utoljára szeretnénk megtenni, amit a hideg miatt később már nem lehet. Azonban, bármit is teszünk, érdemes átgondolni, ezek milyen hatással vannak a hallásunkra!

Mire fel ez az óvatosság?

A hallás folyamatos csökkenése sajnos korral jár, elkerülhetetlen folyamat. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy ha odafigyelnének a hallásuk védelmére, sokkal később tapasztalnák meg a halláscsökkenéssel járó kellemetlenségeket.

Az évtizedek alatt végbemenő halláscsökkenésért ugyanis nemcsak a testünk öregedése tehető felelőssé, hanem a nap mint nap ránk zúduló zaj is.

Ha napi több órán át 85 decibelnyi értéknél nagyobb zajhatás éri a fülünket, az idővel halláscsökkenést alakít ki, ráadásul szinte észrevétlenül, hiszen először a magas hangok vesznek el a hallásunkból, amit kevésbé veszünk észre. Többnyire már csak akkor kapunk a fejünkhöz, ha már a beszéd megértése okoz komolyabb problémákat.

Ezeket a zajokat nem tudjuk kikerülni a hétköznapokban, hiszen alig van már a világon olyan hely, ahol a zajszint ne szökkenne 85 decibel fölé. A legtöbb, amit ebben a helyzetben tehetünk, ha védjük a fülünket a zajoktól. Sokan észre sem veszik, amikor a hallásuk éppen nagy veszélynek van kitéve, pedig most, ősszel is több tevékenység során éri magas zaj a füleket. Összegyűjtöttük, milyen helyzetben, hogyan tehetünk a halláscsökkenés és a fülzúgás ellen!

1. Őszi kerti munkák

Avar összeszedése, metszési munkálatok, fa kivágása. Ősszel igyekszünk a fagyok beállta előtt még az utolsó simításokat elvégezni a kertben, és bizony, könnyen szenvedhetünk halláskárosodást a munkálatok közben. 

A benzines fűnyíró, a lombfújó és a sövényvágó működés közben 85-100 dB zajjal járhat, ami károsítja a szőrsejteket a fülünkben. Nem ritka a fülzúgás sem egy-egy kertészkedés után.

Tipp, hogy a fülei biztonságban legyenek:

  • Viseljünk zajszűrő füldugót vagy zajcsökkentő fülvédőt, ha motoros eszközöket használunk a kerti munka során!
  • Ha nem mi használjuk a zajos eszközöket, próbáljunk minél távolabb lenni a zajforrástól!

2. Otthoni zajok

Ugyancsak beindulnak a munkálatok az otthonunkban és a szomszédságban is, hiszen a gyors javításokat a házon és akörül jobb még a hideg megérkezte előtt elvégezni; legyen az a tető szigetelése, bontási vagy más fúrással, fűrészeléssel, csiszolással, flexeléssel, zajjal járó munka.

Az elektromos eszközök az egyik legveszélyesebbek a hallásunkra nézve, hiszen közel használjuk őket a fülünkhöz. Ezek pedig már akkor is különböző mértékű kárt tudnak okozni a hallásunkban, ha a szomszédunk használja őket! Nehéz elkerülni ezeket, hiszen enélkül az eszközök nélkül nem tudunk dolgozni, de csökkenthetjük a hallásunkat érő kárt!

Tipp, hogy a fülei biztonságban legyenek:

  • Viseljünk fülvédőt barkácsolás közben! 
  • Használjunk zajcsökkentő fülvédőt akkor is, ha a szomszédunk vagy a családtagunk dolgozik hangos eszközökkel, és maradjunk távol a zajforrástól!
  • Új eszközök vásárlásakor válasszunk mindig halkabb eszközt!

3. Egy utolsó koncert

A tél már szűkölködik a szabadtéri és zenés rendezvényekben, ezért sokan igyekeznek kihasználni a vénasszonyok nyara adta lehetőségeket. A kültéri szórakozóhelyek, koncertek, rendezvények azonban komoly veszélyt jelentenek a hallásunkra, köszönhetően a hangos zenének és a tömeg zajának.

Tipp, hogy a fülei biztonságban legyenek:

  • Használjunk zajcsökkentő fülvédőt, ezzel nemcsak a káros zajokat szűrjük ki, de jobban is értjük a beszédet, valamint a zene is élvezhető marad!
  • Helyezkedjünk messzebb a hangforrástól, ne álljunk hangfal mellé, sem pedig a színpad első sorába!

4. Egy utolsó kör a motoron 

Egy lelkes motoros számára a hideg idő azt is jelenti, hogy a gumik nem tapadnak megfelelően az aszfalton, így a motoros szezonnak is vége szakad. Ősszel ezért többször kerekednek fel egy túrára, hogy elegendő élményt raktározzanak el tavaszig, csak éppen nem elegendő védelemmel!

A szélzaj és a forgalom zaja együttesen megteszi a hatását: fülzúgás és tompa hallás lesz a következménye, pedig egyszerű óvintézkedésekkel biztosíthatjuk a biztonságos motoros élményt!

Tipp, hogy a fülei biztonságban legyenek:

  • A szélzaj okozta halláskárosodás és fülzúgás ellen remek speciális, motoros füldugók kaphatóak! Használjuk őket!

Ha úgy érzi, hogy akár egy koncert, akár egy sövény-nyírás után tompább a hallása, zúg a füle, és megfogalmazódik Önben, hogy nem sérült-e a hallása, feltétlenül forduljon hallásspecialistához vagy orvoshoz! Egy-egy extra terhelés felgyorsíthatja a halláskárosodás folyamatát és komolyabb halláscsökkenéshez vezethet! Ne várjon sokáig, nézesse meg hallását mielőbb, hogy tisztában legyen aktuális hallásállapotával!

Bejelentkezem egy hallásvizsgálatra!