Hogyan javíthatja a hallókészülék az agy működését?

Kimutatható, hogy az idősebb felnőttek körében az egyik legelterjedtebb egészségügyi állapot az életkorral összefüggő hallásvesztés, ami kognitív (szellemi) hanyatláshoz, társadalmi elszigeteltséghez és depresszióhoz vezethet.

A kutatások eredményei bizonyítják, hogy a hallókészülék viselése és a hallás javítása segíthet megvédeni az agyat és csökkenteni a demencia kockázatát.

Az agy elfelejti a hangokat

A hallás javítása nemcsak a hallásra és az életminőségre van hatással, hanem az agy azon képességére is, hogy emlékezzen a hétköznapi hangokra. Mivel a hallójárat szervei már nem használatosak hatékonyan, a hallóidegek elvesztik funkciójukat és már nem, vagy nem kellő hatékonysággal továbbítják a hangjeleket az agyba. Az agy idővel „elfelejti” a hangokat, és képtelenné válik megérteni ezeket.

Javulhat egyszerre a hallás képessége és a memória is?

A Maryland Egyetem (UMD) Hallás- és Beszédtudományi Tanszékének új kutatása azt mutatja, hogy a hallókészülékek használata nemcsak a hallás képességét állítja helyre, hanem javítja az agyműködést és a memóriát is.
Samira Anderson, a kutatócsoport vezetője szerint „az eredmények azt sugallják, hogy a hallókészülékek használatával végzett hallásrehabilitáció előnyei túlmutatnak a jobb halláson, és magukban foglalhatják a munkamemória és a halló agyműködés javítását is. A hallókészülékek valóban segíthetnek megfordítani a kommunikációval kapcsolatos és az idős kor előrehaladtával gyakran előforduló főbb problémákat.”

A hallókészülék hosszútávú eredményei

Az UMD kutatócsoportja hat hónapon keresztül figyelte az enyhe-közepes hallásveszteséggel élő, hallókészüléket először használók csoportját. A hat vizsgált hónap végére a résztvevőknek javult a memóriája és az idegi beszédfeldolgozása, valamint könnyebben is hallottak a hallókészülék használatának köszönhetően.

A hallás javítása 5 módon befolyásolhatja a memóriát

 1. Stressz
  A hallássérült emberek hajlamosak elszigeteltnek érezni magukat, mivel nem tudnak bekapcsolódni a beszélgetésekbe és nem tudnak olyan szintű társasági életet élni másokkal, mint amennyire szeretnének. Ez gyakran érzelmi zavarokhoz és stresszhez vezethet.
 2. Kognitív károsodás
  Idegi típusú vagy szenzorineurális hallásvesztés esetén a belső fül érzékelősejtjei és/vagy az agyba érkező jelek továbbításáért felelős hallóideg károsodnak, és a jelek torzulnak.Amikor valakivel kommunikálunk, az agy feldolgozza a beérkező hangokat, így megérthetjük, amit hallunk. Az agynak azonban keményebben kell dolgoznia a hangok feldolgozásához, ha a hangokat nem halljuk tisztán. A hallási erőfeszítés növekedése hallási fáradtságot és kognitív túlterhelést okozhat.
 1. Magány és elszigeteltség
  A hallássérült embereknél fennáll annak a veszélye, hogy elszigetelik magukat, mivel a rossz tapasztalatok miatt elkerülik az olyan társasági eseményeket és a találkozókat, ahol kulcsfontosságú az interakció. 

A hosszan tartó elszigeteltség depresszióhoz és agyi változásokhoz vezethet. Az agy sokkal kevésbé stimulálódik, ha eltávolodunk az emberektől. A társadalmi elszigeteltség hatását a kutatás eredményeképpen a laboratóriumi egerek agysejtjeinek zsugorodásával hozták összefüggésbe. Az agytömeg csökkenése az, amely okot adhat a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulására.

Van azonban jó hírünk is! Az agy csodálatos szerv, ha újra idegi jeleket kap – például hallókészülék segítségével –, akkor akár „vissza is rendezheti” magát! 

 1. Szorongás
  A hallás képessége fontos a környezet megértésében. Ennek hiányában alakulhatnak ki a szorongás, stressz, nyugtalanság jelei és tünetei. 
 1. Depresszió
  A depresszió olyan memóriaproblémákkal függ össze, mint a zavartság vagy a gondolkodási nehézség. Ezenkívül rövid távú memóriavesztéshez vezethet, és megnehezíti a rutinfeladatokra való koncentrálást vagy a döntések meghozatalát.

Hogyan segíthetnek a hallókészülékek a kognitív hanyatlás esetén?

Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik az életkorral összefüggő hallásproblémák miatt hallókészüléket viselnek, idővel jobb agyműködést tartanak fenn, mint azok, akik hallásproblémájukat kezeletlenül hagyják.

A hallásvesztés, depresszió, kognitív károsodás, elszigeteltség és szorongás kockázata csökkenthető a hallókészülékek rendszeres használatával.
Emellett a hallókészülékek segíthetnek a kommunikáció helyreállításában és az agyi aktivitás megőrzésében. Tehát nem csak javítják a hallás képességét, hanem helyreállítják a lecsökkent agyműködést is. – állítja Dr. Jamie Desjardins kutatásvezető, az El Paso-i Texasi Egyetem beszédnyelv-patológiájának adjunktusa.

Érdemes elgondolkozni az aktuális kutatások eredményein, a megelőzés felé fordítani a figyelmünket és tenni egy lépést hallásunk megőrzéséért.

Ha a fenti problémák bármelyike érintheti Önt, és fontosnak tartja megvédeni agya egészséges működését, megőrizni a család, barátok közötti élet boldogságát, foglaljon időpontot az Önhöz legközelebbi halláscentrumunkba, és jelentkezzen be egy hallásvizsgálatra!

Időpontot kérek hallásvizsgálatra!